Barva roku 2023 Viva Magenta

Viva Magenta je barva, kterou společnost Pantone vyhlásila barvou letošního roku. Karmínově červená barva v sobě snoubí tóny růžové, červené a fuchsiové a naše zahrady a interiéry zdobí svou sytostí, energií a radostí. Tento odstín magenty představuje vášeň, kreativitu a optimismus, což se odráží i v rostlinách, jejichž květy mají tuto barvu.

Vlastně jde o ideální barvu pro každého, kdo chce oživit své bydlení a přitom držet krok s dobovými trendy. Karmínově červené tóny barvy roku 2023 jsou prostě plné života a dovedou oživit jakýkoli prostor. Dodat mu šmrnc a originalitu.

Inspirace přírodou

Magentová barva je přitom inspirována přírodou, konkrétně karmínovým barvivem, které produkuje brouk jménem červec nopálový. A dokonce jde o jedno z nejstarších a nejcennějších přírodních barviv. Čerpání inspirace v přírodě přitom v nás má probudit rovnováhu mezi digitálním a fyzickým (skutečným) životem.

 

Experti na barvy z Pantone Color Institutu každoročně cestují po celém světě a hledají nové trendy, které ovlivňují design, módu, zábavní průmysl, film i životní styl. Vybraná barva pak má aktuálně odrážet i všeobecnou náladu společnosti. Další podněty přitom přináší nové technologie, materiály, ale i nadcházející světové sportovní události.

 

Zkuste si letos vysadit  kytičku v barvě Viva Magenta do své zahrady nebo do květináče v interiéru a užijte si radost a energii, kterou tato barva přináší.

 

Petra K.