Sekání, sekání, to nám hrůzu nahání aneb jak vybrat tu správnou robotickou sekačku.

Ruku na srdce, koho představa rozlehlé pláně s vysokou trávou, která volá po posekání, láká? Asi nám dáte za pravdu, že je sekání trávy pro většinu z nás nepříliš záživná a oblíbená činnost, hlavně pokud se jedná o rozlehlý pozemek. Lidé však po staletí hledali způsoby, jak si neoblíbenou činnost zjednodušit. A výsledek? Robotické sekačky, se kterými budete práci na zahradě milovat.

Váš nejoblíbenější  pomocník robotická sekačka

Robotická nebo také automatická sekačka ušetří spoustu práce a také času. A jak vybrat tu správnou?

  • Jako první musíte při výběru zohlednit velikost vaší zahrady, tedy travní plochy k sečení. Maximální plochu v m2 najdete vždy jako první parametr u dané sekačky. Nešlápnete vedle, pokud zakoupíte robotickou sekačku určenou pro větší plochu, dosáhnete tak opravdu perfektních výsledků. Pokud naopak pořídíte takovou, která je navržena pro menší zahrady, můžete mít problémy s kapacitou baterie.
  • Pokud máte svažitý terén, při výběru dbejte na to, aby si sekačka s požadovaným sklonem, který je udáván v procentech, poradila.
  • Pro sekačku může být nevhodný členitý terén. Sekačce dělají problémy průchody užší než jeden metr. Pokud máte na zahradě plochu plnou keřů, záhonů či jezírko nebo bazén, je nutné je ohraničit vodícím kabelem, který se pokládá na trávník nebo cca 5 cm pod povrch. Díky němu sekačka ví, kde může sekat a jakým místům se naopak vyhnout. Vodícím kabelem je nutné vymezit i hranice pozemku, aby z něj sekačka nevyjela, popřípadě nenarážela do plotu.
  • Dalším důležitým parametrem je výdrž baterie. Ta ovlivňuje velikost posekané plochy na jeden cyklus. Nejčastěji to bývá kolem 60 minut. Významnou roli v délce sečení hraje i šířka záběru a výška trávníku. Pokud máte členitý a svažitý pozemek, tím menší plochu dokáže sekačka na jedno nabití posekat. Čím je totiž terén náročnější, tím robotická sekačka spotřebuje více energie. Sekačka nedokáže posekat celou zahradu na jedno nabití a musí se během práce dobít ve stanici.  Důležitou roli tedy hraje i čas, za kterou se baterie plně dobije. S nabíjením si nemusíte dělat vůbec starosti, sekačka pozná, když baterie dochází a sama si zajede do nabíjecí stanice. Po dobití opět vyráží na zahradu a pokračuje v sekání. Toto se může opakovat ještě několikrát, dokud není posekaná celá požadovaná plocha.
  • A posledním neméně důležitým parametrem je dosekávání okrajů. Ne každá robotická sekačka umí dosekávat okraje. Při finálním komfortu tento parametr hraje významnou roli. Je velký rozdíl, když musíte chodit a dosekávat okraje či koukáte na dokonale posekanou zahradu.

Předtím, než vypustíte robotickou sekačku na trávník, posekejte ho klasickou sekačkou. Robotická sekačka pak bude vámi požadovanou výšku udržovat. Tyto sekačky neslouží k posekání vysoké trávy jednou za několik dnů až týdnů, ale k pravidelnému sečení, kdy trávník zastřihují pouze o pár milimetrů.

Měli byste také vědět, že robotická sekačka není vybavena sběrným košem. Trávu nesbírá, ale rovnoměrně ji rozhazuje po trávníku. Jde o tzv. mulčování a pro trávník je prospěšné, neboť několikamilimetrové kusy trávy mu dodávají živiny a hnojí ho.

Myslete také na to, že při sečení větší plochy může být sekačka v provozu velkou část dne, a i s ohledem na sousedy by proto měla být co nejtišší. Hlučnost sekačky by ideálně neměla překročit 60 dB.

 

 

 

Robomow, značka pro váš trávník

Při našem výběru a výběru D-testu je jednoznačným vítězem Robotická sekačka Robomow RK1000. 

Tato sekačka je určena pro každého, kdo již nechce věnovat svůj drahocenný čas péči o trávník a zároveň chce získat maximální komfort. Tato sekačka se komplexně postará o vaši zahradu. Už nebudete muset odnášet těžké koše s posekanou trávou, či dosekávat okraje trávníku. Robomow RK1000 je kompletně nový stroj, který staví na zkušenostech z předchozích modelů. Desítky let zkušeností, tisíce hodin testování a přání zákazníků stvořilo novou generaci robotických sekaček Robomow RK. Sekačka je vhodná na plochy do 1000 m² (při ideálním tvaru pozemku a standartních růstových podmínkách), čímž se hodí na většinu českých zahrad. Kombinace zelené a černé barvy působí velice přirozeně a nevytváří na zahradě žádný rušivý prvek.

 

 

Snadný vjezd do stanice

Robomow RK1000 nově parkuje ve stanice svou zadní částí. Během testování bylo zjištěno, že stroje mnohem snadněji a také přesněji zajedou do stanice pozadu. Díky pohonu zadních kole je při couvání zajištěna větší přesnost jízdy. Využili jsme toho a naučili Robomow do stanice couvat.

 

 

Výkonná pojezdová jednotka

Tento stroj je poháněn dvojicí nezávislých, výkonných bezuhlíkových motorů, které byly pečlivě vybírány a tvrdě testování pro dlouhou životnost. Motory jsou osazeny převodovkami speciálně konstruovanými pro těžkou práci v náročném terénu. Vše doplňují patentovaná kola, která byly navržena tak, aby co nejlépe držela v travnatém terénu a zajišťovala jistý pohyb stroje po nerovných plochách. Jako komplet je celý pojezd velmi výkonný, což je stvrzeno tím, že si stroj poradí se svahy až do sklonu 45%.

 

 

Účinná sečící jednotka

Velmi výkonný motor sečení pohání patentovaný disk, který je osazen čtyřmi asymetricky uloženými noži. Rozložení nožů na disku zajišťuje perfektní střih kdy první řada nožů poseče většinu trávy a druhá řada dokončí to, co první řadě uniklo. S tímto sečením již nejste omezeni na práci pouze za sucha. Můžete bez problémů sekat i za deště i při rose a vždy bude kvalitně posečeno. Nože mají speciální pevnostní úpravu, a tak vydrží celou sezónu. Celé sečení je uloženo v plovoucím rámu, takže perfektně kopíruje terén. Velikou výhodou tohoto typu sečení je nízká hladina hluku, která nebude rušit sousedy ani během noci.

 

Ovládejte sekání na dálku

S mobilní aplikací Robomow App 2.0 (kompatibilní s Android a iOS) a bezdrátovou technologií Bluetooth bude úprava zahrady ještě jednodušší a pohodlnější než kdy předtím.

  • Přehled a oznámení: získáte jedinečný přehled o stavu sekačky, plánech a výsledcích sekání.
  • Ovládání: chcete sekat mimo týdenní plán? Jednoduše dejte skrze aplikaci sekačce příkaz k činnosti. Stejně tak jí můžete přivolat zpět do nabíjecí stanice a mnohé další.
  • Vzdálená údržba a opravy: získejte okamžitou asistenci, online diagnostiku a pomoc při opravách z pohodlí domova.

 

 

Ochrana přístroje nejen při sekání

Robomow RK1000 je opatřen mnoha bezpečnostními prvky a splňuje veškerá nařízení EU. Stroj má integrované různé snímače jako například snímač náklonu pro případ, že by došlu k přetížení, anebo nárazu sekačky. Veškeré bezpečností prvky se soustředí především na bezpečnost uživatelů, ale zároveň slouží k ochraně stroje samotného před jeho poškozením.

Stroj je také vybaven bezpečnostním zámkem proti krádeži. Bez správného pin kódu tedy stroj nelze ovládat ani nastavovat.

 

Robotická sekačka RK1000 je primárně určena pro instalaci profesionální a proškolenou firmou. Pomůžeme vám nejen s výběrem vhodné robotické sekačky pro vaši zahradu ale i s instalací a následným školením. Chci robotickou sekačku Robomow.

 

Petra K.