Krásné léto a jak v tomto období pečovat o zahradu

Milujete léto a užíváte si letní radovánky? Nezapomínejte však i v letních měsících věnovat péči Vaší zahrádce. Máme pro Vás pár tipů, na co vše byste neměli zapomenout.

V letních měsících pravidelně zahradu zaléváme, trávník pravidelně sečeme jednou týdně (  dle aktuálních srážek) a zhruba jedenkrát za dva měsíce ho přihnojíme. Vydatnou zálivku potřebují kvetoucí letničky a balkónové rostliny. Z vytrvalých rostlin vyžadují vyšší zálivku například kapradiny a luční květiny, jako je kopretina, ostrožky, třapatky nebo krásnoočka. Naopak málo zálivky přivítají mnohé skalničky – netřesky a rozchodníky. Většině trvalek, drobnému ovoci a zelenině se pak nejvíce zavděčíme přiměřenou zálivkou, kdy půda zůstane mírně vlhká, ale nikdy nesmí dojít k trvalému přemokření. Při zalévání je důležité znát nároky jednotlivých rostlin a zalévat ve vhodnou dobu. Nikdy nezalévejme proudem z hadice, když jsou záhonky rozpálené. Studená sprcha způsobí vyhřátým rostlinám šok. Zalévat proto musíme brzy ráno nebo pozdě večer, a pokud možno odstátou vodou např. ze sudu.

Keře kvetoucí z jara po odkvětu ostříháme, jedná se například o zlatý déšť, pustoryl, kolkvícii, šeřík, kdoulovec, zákulu, vajgélie, na jaře kvetoucí tavolníky a jiné. Záhony pravidelně zbavujeme plevele a dozdobíme výsadbu letniček. Při výskytu škůdců nebo chorob na rostlinách ihned zasáhneme vhodnými přípravky. Pro obnovu povrchu záhonů můžeme doplnit mulčovací kůru nebo dosypat kačírek. Ovocné dřeviny ze sorty peckovin řežeme vždy až po odplození. Bylinky si můžeme množit sami tím, že odstřihneme výhony a zasadíme je do půdy, zalijeme. Takto si můžeme např. vytvořit větší bylinkové záhony šalvěje, oregana, máty, levandule, tymiánu.

V okrasných jezírkách kontrolujeme hodnotu pH a množství fosforu lakmusovými papírky. Hodnoty upravujeme vhodným přípravkem. Částečně odstraňujeme zelenou řasu vláknitou, která je ukazatelem vyššího obsahu živin ve vodě.

Když se v okrasném jezírku objeví zelená řasa, zkuste vodu více provzdušnit. Provzdušněné vodní plochy mají méně nebo dokonce řádné řasy. Zkuste nasadit preparáty, které vážou fosfát. Tím odeberete řasám potravu. Když bude problém přetrvávat a žádná z předešlých metod nezabere, použijte algicidy.

Poslední tip na závěr. V podvečer je nutné vysbírat slimáky a šneky, kteří se přemnoží, pokud je necháme být. Slimáci jsou noční tvorové. Proto je účinný noční lov. Nepřítele snadno odhalíte s baterkou a následně ho můžete sesbírat a zlikvidovat. V boji se slimáky je důležitá prevence. Udržujte zahradu bez starých květináčů nebo kamenů, které slimáci využívají jako skrýš. V uklizené zahradě je slimáků méně. Odstraňujeme i další škůdce. Sbíráme mandelinku na bramborách i housenky v zelinářských záhonech. Přemnožené mšice likvidujeme postřikem.

Krásné léto, Petra K.