JAKÉ DŘEVO JE VHODNÉ PRO VAŠI TERASU?

Terasa je důležitá součást domu. Propojuje váš vnitřní svět uvnitř domu s tím rušnějším venku na zahradě. Umožňuje vám příjemné posezení na čerstvém vzduchu. Bývá obvykle oblíbená u všech členů rodiny, a proto je důležité ji věnovat náležitou péči.  Rozhodnout se, jaký vybrat materiál na terasu, může být nadlidský úkol. Někdo chce, aby chladil, jiný aby hřál. Ladit by měl s domem a zároveň plynule navazovat na zahradu,  musí něco vydržet a neměl by vás zruinovat. Sehnat takový materiál není těžké. Nemusíte obcházet prodejny zahradních potřeb a hobby markety. Ten nejlepší materiál pro vaši terasu stvořila sama příroda. A je to dřevo.

Proč si vybrat dřevěnou terasu?

V chladnějším období roku je dřevo příjemně teplé a v horkých letních dnech se nikdy nerozpálí tak, aby znemožňovalo příjemné posezení.

Dřevěné terasy vás okouzlí vzhledem i energií, která z nich proudí. Je v nich život a kouzlo proměny. Pravda o dřevěnou terasu se musíte starat, ale ona vám to několikanásobně vrátí zpět. Zahřeje vás, když se po ní projdete bosou nohou v létě, pohladí, když se na ní posadíte s dětmi při venkovních hrátkách a dodá vašemu venkovnímu prostoru eleganci.

Vyberte si správný strom a řekněte „ano“ dřevěné terase. 

Dřevěná terasa je cenově dostupná varianta, kterou však můžete sehnat i ve vylepšeném provedení pro náročné. Záleží jen na typu dřeva. Některé je prakticky bezúdržbové, jinému je třeba se věnovat. Každé z nich je ale originál, který vaší terase vtiskne osobitý vzhled a  i duši. Záleží jen na tom, se kterým stromem cítíte souznění. A také s čím bude souznít vaše peněženka.:)

 

Domácí či exotické dřevo?

Dřevěnou terasu můžete vyrobit prakticky z čehokoliv. Důležité jsou vlastnosti jednotlivých dřevin a rozhodující je hlavně hustota, která určuje odolnost dřeva. Obecně jsou evropské dřeviny měkčí než dřeviny exotické, jsou tedy sice méně odolné, ale za to levnější.

Každé dřevo má své výhody a nevýhody a v oblasti teras patří mezi nejčastěji používané druhy smrkové, borovicové, modřínové a v neposlední řadě terasy z exotického dřeva.

Terasa ze smrkového a borovicového dřeva

Obě tyto dřeviny patří do kategorie měkkých dřevin, jejich životnost je okolo 10 let (borovice může vydržet déle) a vyžadují poměrně rozsáhlou údržbu. Nejméně dvakrát do roka je nutné ošetřovat dřevo olejem, který je k tomu určený. Některé terasy, které jsou vystavené slunci, případně jsou v horských oblastech, potřebují ošetřovat častěji. Velkou výhodou je nízká pořizovací cena, během života se ale můžete dostat na částky vyšší. Zejména pokud budete celou terasu po letech vyměňovat.

Zajímavou alternativou je tepelně modifikovaná borovice, kterou pravděpodobně znáte pod názvem Thermowood. Tato varianta je však na jiné cenové hladině než za obyčejnou borovici.

Výhody a nevýhody smrkových a borovicových teras

+ nízká pořizovací cena

+ přirozený materiál v našich zeměpisných šířkách

– vysoké náklady na údržbu

– časově náročná údržba

Proč zvolit modřínovou terasu

Vhodnější dřevinou pro stavbu terasy je trvanlivější modřín, a to zejména modřín sibiřský, který má v porovnání s domácí variantou o něco delší životnost, ale zejména díky hustějším letokruhům vyšší tvarovou stálost. Sibiřský modřín má vysoký obsah pryskyřice, která významně pomáhá zajistit vyšší odolnost proti vlivům vnějších klimatických podmínek. Nevýhodou je, že pokud smůla vytéká, nemůžete po povrchu chodit bosí.

Povrchová úprava není v případě sibiřského modřínu nezbytná, pokud vám nevadí, že tato dřevěné terasa působením slunečního záření zešedne. Zešednutí terasy je pouze vizuální efekt a není to známka toho, že by terasa hnila nebo se nějakým jiným způsobem znehodnocovala. V případě, že tomuto efektu chcete zabránit, bez povrchové úpravy se neobejdete.

Pokud se spokojíte s užšími terasovými prkny, nebojte se ani použití českého modřínu, rozdíl v životnosti oproti tomu sibiřskému již není tak závratný. U modřínové terasy počítejte s životností 15-25 let.

Výhody a nevýhody modřínových teras

+ vyšší odolnost vůči klimatickým podmínkám

+ povrchová úprava není nezbytná

– vyšší pořizovací cena v porovnání se smrkem a borovicí

 

Terasa z akátu

Ve vašich úvahách, zda na dřevěné terasy volit levnější dřeviny z tuzemských a evropských zdrojů, nebo investovat více prostředků do exotických materiálů existuje ještě jedna dřevina, můžeme říci, že jde o triumf, jakési eso v rukávu. Je jím akátové dřevo.

Tvrdostí a dalšími vlastnostmi jako hustota a dlouhá životnost se akátové dřevo směle vyrovná exotickým dřevinám. Dřevěná terasa z akátu nemá tak vysokou pořizovací cenu jako exotické dřeviny a navíc se z něj neodplavuje barva, což negativní vlastností některých exotických dřev. Nabízí se ve světle žluté barvě a klidně i bez ošetření je schopen vydržet i několik desítek let.

Další alternativou z domácích dřevin s velmi podobnými vlastnostmi jako akát jsou dřevěné terasy dubové.

Výhody a nevýhody akátových teras

+ vysoká životnost

+ není nutná povrchová úprava

+ bez ošetření může vydržet i několik desítek let

+ tuzemská dřevina

– k dispozici je jen odstín ve světle žluté

– vyšší pořizovací cena v porovnání s borovicí či smrkem

Dřevěné terasy z exotických dřevin

Dřevěné terasy z exotického dřeva si zvolíte, pokud chcete, aby vaše terasa dlouho vydržela. Exotické dřeviny nabízí vysokou odolnost a trvanlivost a pro jejich použití hraje i skutečnost, že můžete vybírat z velké škály barevných odstínů.

U exotických dřevin můžete na správně postavené terase počítat s životností okolo 30 let.

Jaké exotické dřeviny jsou na našem trhu dostupné?

  • Jedním z nich je dřevo Bangkirai pocházející z Malajsie. Vysoká hustota tohoto dřeva zajišťuje opravdu velmi dlouhou životnost. Nabízí se v odstínech počínaje žlutou, přes tmavou červeň až po hnědou. Není zde dokonce nutná povrchová úprava, ovšem pokud ji neprovedete, musíte počítat s tím, že se dřevo po určité době zbarví do šeda.

 

  • Podobné vlastnosti jako Bangkirai má i Kapur z Malajsie, pouze se vyznačuje trochu nižší hustotou. I tak jde ale stále o velmi odolný materiál s dlouhou životností. I zde platí, že je dostupný v pestré škále barev, a to od v rozptylu od žlutohnědé k červenohnědé.

 

  • Pokud byste si vytvořili pomyslnou škálu hustoty, kde na jedné straně bude Bangkirai s maximální hodnotou a na druhé Kapur s nižší hodnotou, někam doprostřed se vejde Masaranduba. Pochází z Jižní Ameriky, ale je k dispozici pouze v jediném červenohnědém odstínu. Naproti tomu malajsijské dřevo Bukit má ještě o něco nižší hustotu než Kapur. Vybírat u něj můžete z červenohnědého a hnědého odstínu.

 

  • Garapa je dřevo nazývané též brazilský jasan, je to listnatá dřevina s vysokou trvanlivostí. Pochází zejména z Jižní Ameriky z Brazílie. Dodnes se používá na stavbu lodních palub, trupů lodí, bývá používaná i v truhlařině a díky svému vynikajícímu dekorativnímu vzhledu je oblíbená na terasách.  Je světle žlutohnědé, které na vzduchu na povrchu částečně ztmavne až na středně hnědou barvu. Má převážně přímé vláknění. Suší se pomalu, má dobrou stabilitu. Díky vysoké hustotě a vysokému obsahu látek může zpomalovat schnutí a zamezuje dostatečnému přilnutí barvy. Proto je velmi vhodné nechat dřevo před první úpravou zvětrat cca 2-3 měsíce. Následně upravit olejem.

 

  • IPE – tato dřevina se nesouvisle vyskytuje v Jižní a Střední Americe a také v karibské oblasti. Většinou je známé jako Ipe, ale označuje se také jako lapacho a iron-wood. Stromy dorůstají do výšky 45m. Dřevo je světle až tmavě čokoládově hnědé, občas přechází do olivově hnědého odstínu. Je pokládáno za velmi pevné a tvrdé. Vlákno je sice přímé, ale též spirálově uložené, což může někdy způsobovat obtížnější opracovatelnost. Velmi těžké dřevo, s hustotou po vysušení až 1200 kg/m3. Po vysušení je velmi stabilní. Doporučená ochrana je po 3 měsících zvětrání. Doporučuje se použít speciální oleje na dřevo s pigmentovým základem.

 

  • Teak je listnatá dřevina, tropický strom z čeledi železníkovitých. Většina teakových stromů dorůstá do průměrné výšky 9-11m s kmenem o průměru 1 – 1,5m. Teak pochází z Barmy a roste také v Indii, Thajsku, Indonésii a Jávě. Rozšířil se částečně také do Malajsie, na Borneo, Filipíny, do tropické Afriky a do Střední Ameriky. Terasy jsou dodávané tříděné, uměle vysušené na vlhkost 16-18%. Teak barmský má úzké, světle žlutohnědé bělové dřevo a zlatohnědé jádrové dřevo, které na vzduchu na povrchu tmavne na středně nebo tmavě hnědé. Má převážně přímo vláknění. Lze ho i dobře opracovávat. Bez ošetření zůstane bez újmy, ale časem se změní na žlutohnědou až šedohnědou. Má vysoký obsah olejnatých látek, proto je bezpodmínečně nutné nechat dřevo před první úpravou zvětrat minimálně 8 týdnů.

Výhody a nevýhody exotických teras

+ nenáročné na údržbu

+ vysoká životnost díky velké hustotě dřeva

+ není nutná povrchová úprava

+ široká paleta dostupných odstínů dřeva

– vysoká pořizovací cena

– kontaktem s železnými předměty se na dřevě tvoří tmavé skvrny

– nutnost použít nerezové spojovací materiály

– může vyplavovat barvy

– dřevo, které je vytěženo za ne vždy korektních podmínek a dopravováno tisíce kilometrů daleko

Chcete rozjasnit svůj venkovní prostor o elegantní dřevěnou terasu? Zavolejte nám a my vám poradíme s výběrem a pomůžeme s realizací.

Petra K.