POŘIĎTE SI NA SVOU ZAHRADU VODNÍ PRVEK – PORADÍME VÁM JAKÝ ZVOLIT

Zahrady navracejí člověka přírodě. Poskytují harmonii, vyrovnanost a přinášejí ticho. Obsahují metafory, místa ke spočinutí a rovnováhu ducha.

Zahrada nepředstavuje jen napodobení přírody, ale vystižení základních přírodních jevů, kde je miniaturou Univerza. Vyjadřuje abstrakci. Má ambice dotknout se prostřednictvím nejprostších věcí tajemství přírody a jejího stvoření.

A co dodá člověku více klidu, harmonie a splynutí s přírodou? Ano je to právě voda, která vdechne zahradě život a vám poskytne klid při odpočinku u ní. Pohled na odrážející se hladinu jezírka, tekoucí fontánu nebo ptáky, když se přiletí napít k pítku s vodou, je nepopsatelný.

Voda v zahradě

Voda k zahradě od nepaměti neodmyslitelně patří, dává zahradě dynamiku a život, odráží sluneční paprsky, vábí k sobě ptáky a užitečný hmyz.

Pokud máte prostor, je vybudování zahradního jezírka či jiné vodní plochy ideální volbou, jak si na zahradě vytvořit prostor pro odpočinek. Právě vodní prvky totiž vytvářejí výjimečné klima a dodávají pozemku zvláštní kouzlo. Navíc voda v zahradě působí jako jedinečný designový prvek, který má schopnost zahradu tvarovat.

Vodní prvek  v zahradě zároveň nepůsobí jen jako významný estetický prvek, ale má i funkci regulátoru mikroklimatu. Měl by se tak stát součástí každé zahrady a to jak moderní, tak i zahrady přírodní. Podle Feng Shui  voda na zahradě přináší hojnost a bohatství.

 

Jak vybrat ten správný vodní prvek

Ne každý ale může a chce mít v zahradě hned bazén či koupací jezírko. Dobrá zpráva je, že nejsou zapotřebí.

Zahradě každé velikosti prospěje i malý vodní prvek, jako třeba jednoduché pítko nebo podomácku vyrobená fontána či sprcha. Nespornou výhodou takových malých vodních prvků je, že je dokážete dostat prakticky do kteréhokoliv koutu zahrady, včetně terasy nebo hlavních vstupních schodů do domu.

Vodní prvky umisťujte co nejblíž místům, kde v zahradě trávíte čas. Když totiž pítko schováte do rohu mezi keře, ptáci ho najdou a užijí si ho v soukromí. Když ho ovšem postavíte na místo, kam máte výhled z okna nebo terasy, užijí si ptáci koupání a vy podívanou.

 

Krásným a jednoduchým vodním prvkem také může být tekoucí kámen. Není finančně nijak náročný a pokud ho zabudujete na klidné místo, kde vás při odpočinku nikdo nebude rušit, budete při zvuku tekoucí vody rádi sbírat energii na pracovní dny.

Vybíráte typ vodního prvku? Co byste měli brát v úvahu

Ještě před tím, než na zahradě vznikne jezírko, potůček nebo jiný typ vodního prvku, určitě byste měli brát v úvahu několik aspektů. Větší vodní prvky v podobě okrasného nebo koupacího jezírka bývají na založení technologicky náročnější, což se promítne do finančních nákladů. Tyto vodní prvky se také většinou neobejdou bez jezírkové technologie, která se stará o čistotu vody pomocí několikastupňové filtrace. Samotná údržba není zcela bez práce ani tehdy, pokud zainvestujete do kvalitní technologie. Z hladiny je třeba pravidelně odstraňovat spadané nečistoty, pokud ve vodě chováte ryby, je nutné se starat o jejich zdravotní stav a také je samozřejmě krmit nehledě na péči během zimy. Voda v zahradě je sice krásná a dodává prostoru nevšední kouzlo, ale aby vše fungovalo, jak má, je třeba se o vodní prvek také pečlivě starat.

 

Pokud plánujete budování jezírka, je dobré vědět, že bude mnohem lépe fungovat při větší ploše a hloubce. Mnohdy budujeme pouze miniaturní prvky, ve kterých se přehřívá voda, takže se v nich rychle tvoří řasy. Pokud chcete mermomocí ušetřit, rozmyslete si, jestli je pro vás budování takového vodního prvku vhodné. Nebo jestli pro vás není vhodnější zvolit skromnější vodní prvek v podobě právě fontány či tekoucího kamene, které vám udělají také spousty parády a radosti.  Šetření financí se totiž mnohdy promítne do funkčnosti i vzhledu celého prvku.  A určitě vám spoustu peněz a času ušetří, když se obrátíte na odborníka, který vám rád poradí a který má nezaplatitelné zkušenosti.

Možností jaký typ vodního prvku si vybrat je opravdu mnoho, od těch finančně nenáročných a menších jako jsou  kamenná či kortenová pítka, fontánky nebo krásné tekoucí kameny, až po ty odvážnější a větší vodní prvky jako jsou okrasná jezírka, potůčky, vodopády, koupací jezírka či biobazény. Je jedno jaký si vyberete, s každou vaší představou se můžete obrátit právě na nás a my vám rádi poradíme a takový vodní prvek navrhneme a zrealizujeme. Pak už nám jenom budete posílat fotky, jak popíjíte sklenku vína a odpočíváte při pohledu na tekoucí vodu ve své zahradě.

Více o jezírkách a biobazénech se dočtete v našem článku zde.

Petra K.