Seriál koupací jezírko či biobazén na Vaší zahradě: díl 1. jak vybrat to pravé

Chcete mít na zahradě biobazén či koupací jezírko? Pojďme se společně podívat jaké jsou dnešní možnosti. Rozhodli jsme se pro Vás vytvořit miniseriál, který Vás provede všemi důležitými fázemi kolem výstavby jezírka. Od výběru toho vhodného, přes realizaci až po jeho údržbu.

Voda přináší do zahrady další život, působí uvolňujícím a zklidňujícím účinkem. Kromě své nezbytnosti pro život všech organismů nabízí v zahradě i funkci relaxační a protistresovou. Zahradní vodní plochy už dávno nepředstavují jen azurové polykarbonátové konstrukce, které v zahradě působí jako pěst na oko. Stále modernějšími se vedle koupacích jezírek stávají i biobazény.

Pokud se rozhodnete na své zahradě koupací jezírko či biobazén vytvořit, zodpovězte si pár otázek:

  • Jaké využití by jezírko mělo mít? bude spíše okrasné či koupací?
  • Chcete ho mít plně přírodní se všemi plusy ale i mínusy, či uvítáte malou pomoc technologie a budete chtít filtraci?
  • Je zapotřebí najít správné stanoviště.
  • Chcete v jezírku rostliny? Rostliny dodávají biotopu punc přírody, ale někomu nemusí rostliny vyhovovat.
  • Jak velké by mělo být? S tím souvisí i výběr vhodné filtrace a počtu rostlin, pokud bude jezírko s rostlinami.
  • Pokud volíte jezírko koupací je zapotřebí se zamyslet nad koupací částí – hlubokou zónou (tak zvanou bazénovou vanou) – jak bude hluboká a jak bude jezírko dlouhé? Jak moc v něm budeme chtít plavat či skákat šipky? Budou jezírko navštěvovat děti, či pohybově omezení lidé? Vstupní zóna je velice důležitá a každému bude vyhovovat jiný vstup do hlavní koupací části.
  • Chcete se u jezírka i opalovat a vybudovat si na jeho břehu molo?
  • Kam s uložením technologie?
  • Chcete mít večer jezírko osvětlené? Pokud ano už na začátku je zapotřebí počítat s přívody elektřiny.

Není toho málo že? Ale je opravdu důležité vědět, co Vám bude dělat radost, tak aby jste jezírko opravdu, co nejvíce využívali. Někdo touží třeba jen pozorovat, jak v něm rostou rostliny či ptáky, když se přiletí napít.

Je také důležité si uvědomit, že každý živý prostor má své výhody ale i své zákonitosti, které je zapotřebí respektovat a se kterými musíme počítat. Nepopiratelnou výhodou takového jezírka je, že člověka vrací zpět k jeho kořenům a zpět kam svou podstatou patří a to je příroda. Učí nás s ní opět navázat intimní vztah, vzájemně se propojit a respektovat. Vyvolává v člověku hlubokou relaxaci a obdiv toho, že lidská ruka nikdy nevytvoří ani lidský mozek nikdy nevymyslí nic dokonalejšího, než co již vytvořila příroda sama 🙂

Možná Vám není jasné, co je vlastně takové koupací jezírko?

  • Uměle vytvořené jezírko bez přítoku se stojatou vodou
  • Pro čistou vodu je důležitá rovnováha všech organismů, tzn. vodních rostlin, mikroorganismů a planktonu. Plankton je společenstvo vodních organismů vznášejících se ve volné vodě.
  • Jeho součást, zooplankton, je základem čisté vody, je to v podstatě nejúčinnější filtrační zařízení. Činností zooplanktonu se přefiltruje za 24 hodin celý objem vody v jezírku.
  • 30-40 % plochy tvoří užitková zóna, která by měla mít hloubku 2-2,5m a měla by být oddělená od regenerační zóny
  • 60-70 % plochy tvoří regenerační zóna
  • Lze využít skimmer pro odstraňování nečistot z hladiny či vybudovat mineralizační filtr – zařízení s minerální nebo umělou náplní, které má velký aktivní povrch, na němž dochází k zachycování organických substancí a živin
  • 2x ročně je třeba odsávat sediment ze dna, v srpnu posekat ponořené rostliny a na podzim ostříhat pobřežní vegetaci, včas odstraňovat odumřelé zbytky rostlin (zamezit mimo jiné padání trávy při sečení do vody), které by klesly ke dnu, kde by začaly hnít a tím zhoršovat kvalitu vody
  • Ačkoliv je zde podobnost s přírodními jezery nemohou být v žádném případě v koupacím jezírku ryby nebo v něm pobývat vodní ptáci. Ve srovnání s jezerem je zde pro ryby a vodní ptáky málo životního prostoru, a především není možné jejich výskyt sladit s principem čištění stojaté vody.

 

Další výhody:

+ zcela bez chemie

+ nízké provozní náklady

+ přírodní vzhled

 

Zákonitosti které je třeba respektovat:

– pokud voda zezelená, nějakou dobu trvá, než se vrátí k normálu (i týdny) – tímto nás příroda učí trpělivosti.

– chladná voda (neměla by mít více než 20 °C), která není čirá

– hladina by neměla být na slunci déle než 5 hodin denně – je důležité vybrat vhodné místo, kde jezírko vybudujeme

– náročnost na prostor – ideální velikost je 100 m2 a více

Co je vlastně biobazén (přírodní bazén):

  • uměle vytvořené nádrže bez přítoku s cirkulující vodou
  • pro svou funkci vůbec nepotřebuje rostliny, rostliny mohou plnit pouze dekorační funkci
  • nejsou tak náročné na plochu jako koupací jezírka
  • nutné vysávání dna a starost o rostliny dle druhu biobazénu (zda s rostlinami či nikoliv)
  • čištění zajišťuje technologie biofiltru – mikroorganismy na povrchu substrátu v biofilmu odebírají z protékající vody živiny a udržují obsah fosforu v žádoucí míře.
  • Biofilm stále narůstá, musí se proto pravidelně odstraňovat.

+ zcela bez chemie – princip biologického čištění vody

+ libovolná velikost

+ může být i bez rostlin

– objemnější filtr a větší prostorové nároky na technologii (umístění do zahradního domku či garáže)

– finanční náročnost technologie

 

Když chcete v jezírku plavat

Základem každého koupacího jezírka je hlavní hluboká část, někdy nazývaná také jako bazénová vana. Ta by měla být co nejdelší, aby vznikl prostor pro několik temp. Obvykle se proto koupací zóna dělá obdélníková, případně oválná.

Šíři této zóny postačují 2 až 3 metry. Délka má být ideálně alespoň 5 m. Velmi důležitá je hloubka této části jezírka. Za minimum se považuje 1,5 m. Ještě hlubší bude ku prospěchu stability jezírka, přesněji vody v něm. Promyslet je třeba i vstup do koupací zóny, obzvlášť když máte malé děti či špatně pohyblivé členy rodiny.

Rostlinná zóna

Zamyslet se musíte i nad mělkými (břehovými) zónami, které se osazují vodními rostlinami. Bez nich by totiž biotop nebyl biotopem.

Mokrá zóna neboli bažina je do 10 až 15 cm, hodí se pro pobřežní rostliny, které nemají rády příliš hluboké umístění. Na ni navazuje tzv. bahenní zóna, tedy mělká voda od 15 do 50 cm. Tato část je biologicky velmi důležitá, daří se tu nejdůležitějším bahenním a vodním rostlinám, které napomáhají čištění vody.

Mělčiny nemusejí být kolem celého jezírka, zvláště u koupacích jezírek. Alespoň z jedné strany počítejte s pevným břehem nebo třeba s molem kvůli přístupu do jezírka. Usnadníte si tím  i údržbu jezírka.

Líbí se Vám myšlenka vlastního koupacího či okrasného jezírka? Domluvte si s námi schůzku a my Vám s tím rádi pomůžeme.

V dalším díle se dozvíte, jaké je v hodné stanoviště a jak se koupací či okrasné jezírko realizuje. 🙂

 

Petra Anat K.