Vyvýšené záhony

Přijdou Vám klasické záhony přízemní a nudné? Věčné ohýbání a sklánění také není nic příjemného. Účinným a snadným řešením může být takovýto vyvýšený záhon. Nejen, že dodá Vaší zahradě originalitu, ale také Vám ušetří námahu s věčně ohnutými zády.  Takto vytvořený záhon s sebou, ale nese i  další výhody, vyvýšené záhony chrání úrodu před slimáky, domácími mazlíčky a zahradními škůdci.

Založení vyvýšeného záhonu je nejlepší nechat na konec sezóny a ihned na začátku té další již můžete začít pěstovat.
Nejlepší materiál pro stavbu záhonů je dřevo. Samozřejmě čím kvalitnější dřevo tím je delší životnost konstrukce. Nejméně je vhodné dřevo smrkové, vhodné je naopak dřevo modřínové, akátové nebo pomalu rostoucí borovice.  Možné je také použít, cihly či přírodní  kámen. Na funkčnost má vliv zejména to, že záhon se skládá z několika vrstev, které se přes zimu dobře rozloží.

 

 

Výhody vyvýšených záhonů:

10 důvodů, proč jsou vyvýšené záhony pro vaši zahradu to pravé.

    • Vyvýšení nad terén umožňuje použít kvalitní substrát všude tam, kde původní zemina není ideální.
    • Dostatečná výška substrátu zajistí odtok přebytečné vody a zelenina bude výborně kořenit.
    • Substrát se může snadno vyměnit, je bez zárodků plevele a pěstování je mnohem efektivnější – více úrody na menší ploše s minimem námahy.
    • Půda se na jaře rychleji prohřívá a rostliny začínají dříve růst, než na volné zemi.
    • Díky pohodlnému přístupu ze stran je substrát ve vyvýšených záhonech kypřejší, což prospívá růstu rostlin.
    • Čím vyšší záhon, tím snadnější údržba. Již nemusíte na kolena a vaše záda si oddechnou.
    • Vyvýšené záhony chrání úrodu před slimáky, domácími mazlíčky a zahradními škůdci.
    • Díky snazší obsluze jsou vyvýšené záhony ideální pro osoby s omezenou pohyblivostí a určitě přitáhnou i pozornost dětí.
    • Naše sestavy nejen skvěle vypadají, ale jsou i praktické. Dřevo přirozeně zešedne, ale můžete si je také natřít na libovolný odstín.

Vyvýšené záhony dodají vaší zahradě úplně jiný rozměr. Vybírat můžete z libovolných tvarů a velikostí. Navíc prvek dřeva vtiskne do vaší zahrady duši přírody.

Pro inspiraci se můžete podívat na stránky  našeho partnera a výrobce vyvýšených záhonů https://www.woodblocx.cz/

Jejich záhony jsou nejen krásně zpracované, ale hlavně kvalitně vyrobené.

WoodBlocX nabízí jednoduchou alternativu nejen k  dřevěným stavbám. Samotné dřevo pochází z pomalu rostoucích skotských nebo lotyšských borovic. Pomalu rostoucí borovice je velice odolná a houževnatá a ve spojení s tlakovou impregnací zaručuje dlouhou životnost stavby i při neustálém kontaktu s vlhkou zeminou.

Veškeré použité dřevo má akreditaci FSC (Forest Stewardship Council). Zpracováváme pouze pomalu rostoucí borovice. Masivní dřevěné cihly WoodBlocX prochází vysokotlakou impregnací již předvrtané, takže konzervační látka proniká téměř do 100% materiálu.

Čím vlastně takový záhon naplnit?

Aby záhon správně fungoval, musí být vyplněn ideálně třemi ODLIŠNÝMI vrstvami přibližně v třetinovém poměru. Každá vrstva má v záhonu své opodstatnění.

  • na dno patří drenážní vrstva,
  • doprostřed zásobárna živin v podobě kompostu
  • a vrchní část tvoří vrstva pěstebního substrátu.

Takovouto směs si dnes můžete již koupit hotovou u našeho  předního výrobce substrátů  společnosti Agro CS,  která tyto tři vrstvy má nově v nabídce. Nebo jí koupíte u každého dobrého zahradníka. Obrovská  výhoda takto připraveného substrátu je ta, že všechny tři složky jsou  – BEZ PLEVELŮ… To opravdu oceníte během celého vegetačního období. A to plevele při dnešních zimách mají 10 měsíců v roce.

Pokud i vy toužíte zakomponovat vyvýšené záhony do své zahrady či navrhnout zahradu úplně novou domluvte si s námi schůzku a my Vám poradíme https://zelenekolo.cz/rezervace/

 

Petra Anat K.