Trvalka pro sezónu 2022 – Sasanka (Anemone)

Jak jsme si již řekli v minulém článku  spolek českých perenářů, tedy pěstitelů trvalek, vyhlašuje každým rokem trvalku sezóny. Pro rok 2022 tuto poctu získala krásná  sasanka. Z druhově bohatého rodu Anemone (čeleď Ranunculaceae, okolo 120 druhů) patří skupina na podzim kvetoucích sasanek mezi nejatraktivnější zahradní trvalky tohoto období.

V zahradní kultuře se sasanky objevují od 17. stol. ve východní Asii. Do Evropy byly dovezeny v první pol. 19. stol z Číny. Odtud pochází i pův. druh Anemone hupehensis (syn.  A. japonica var. hupehensis), který zde roste na srázech v soutěskách, mezi vlhkými kameny, v podrostu nebo  na otevřených, skalnatých stanovištích ve výškách 600-2500 m nad mořem.  

Již od počátku pěstování se zahradníci snažili získat nové variety sasanek, odlišné zejména barvou květů a počtem okvětních plátků (single nebo double). V současnosti  je v produkci dostupných několik desítek odrůd.  Z původního druhu odvozené jsou např. ´Pink Saucer´, ´September Charm´, ´Praecox´, ´Princ Heinrich´.  Pod jméno Anemone x hybrida je řazeno mnoho dalších odrůd pocházejících z křížení A. vitifolia a A. hupehensis var. japonica, např. ´Andrea Atkinson´, ´Hadspen Abundance´, ´Honorine Jobert´, ´Lady Gilmour´. Nejodolnější z pozimních sasanek je A. tomentosa ´Robustissima´.

Jak sasanky pěstovat?

Rostlinám  vyhovuje polostinné  nebo stinné místo, ovšem hodně prosvětlené místo, a spíše kyselá a vlhká půda dostatkem humusu. Sasanku můžete  vysadit i na slunce, musíte však udržovat půdu dostatečně vlhkou. Při nedostatku vláhy za suchého počasí rostliny vadnou a nekvetou.

I když jsou sasanky odolné a nenáročné, potřebují čas k zakořenění a měly by se pro jistotu sázet na jaře. Když pak pořádně zakoření, patří k dlouhověkým trvalkám, které vám budou dělat radost po mnoho let. Za holomrazů je nutná zimní přikrývka.

Více informací o Sasankách se můžete dočíst přímo zde: http://trvalkasezony.cz/

Začleněním Sasanky do Vaší zahrady získáte krásný a romantický podzimní efekt. Chcete poradit s návrhem Vaší zahrady? Domluvte si s námi schůzku:  https://zelenekolo.cz/rezervace/

 

Petra Anat K.