Jak hospodařit na zahradě s vodou? Víme to

Bez vody by nebyl život. Ani ten na zahradě. A letošní léto je jasným důkazem toho, jak je hospodaření s vodou na zahradě důležité. Je možné zásobovat rostlinky vodou i bez vodovodu, pramenu anebo jiného zdroje vody kromě dešťové? Kladnou odpověď nabízí sama příroda.

Zaměřeno na půdu

V první řadě je důležité vycházet z toho, že půda, která obsahuje velké množství organického materiálu, funguje jako houba. Nasává vodu a zadržuje ji. Aby docházelo ke správnému koloběhu vody v půdě, musí voda snadno prostupovat jednotlivými vrstvami půdy a to v obou směrech. V případě období sucha jsou rostliny zásobeny vodou z nasycené vrstvy půdy. K tomu, aby tento koloběh fungoval správně, je důležité zasadit rostliny na správná místa. Stínomilné patří do stínu a rostliny, které se neobejdou bez slunečních paprsků na teplá a suchá místa.

První pomoc? Mulčování

Velmi efektivním nástrojem pro zadržení vody v půdě je mulčování. Co přesně znamená mulč? Jedná se o větší vrstvu organického materiálu, ať už je to kůra ze stromů, seno, sláma, listí nebo tráva. Tato vrstva udržuje půdu kolem rostlin vlhkou, slouží jako hnojivo a chrání organismy v půdě před slunečním zářením. Na svažitých pozemcích zároveň mulč zpomaluje odtok vody. V neposlední řadě dokáže potlačit růst především jednoletých plevelů.

Tip: Co všechno můžeme použít jako mulč?

Čerstvě posekanou trávu, která se nechá před použitím zavadnout a rozprostírá se v tenké vrstvě. Listí, jenž je přirozeným mulčem chránícím půdu před zimou a slámu a piliny položené ve vyšší vrstvě. Vhodné jsou i byliny, divoké rostliny a plevel, protože půdu zásobují pestrou směsí živin. Velmi využívaná je také netkaná černá textilie a mulčovací kůra, která zároveň plní estetickou funkci. Černá textilie však není příliš vhodná pro trvalky, lépe se hodí do záhonu mezi jahody nebo ke keřům.

Našetřeno na horší časy

Dalším prostředkem, který zlepšuje hospodaření s vodou, je střecha. Zachytávání vody ze střechy například do sudu pod okapovým svodem je velmi snadnou a efektivní cestou, která vám umožní připravit se na období sucha. Velice praktické je vybudovat podzemní (retenční) nádrž na užitkovou vodu. Její velikost by měla odpovídat velikosti pozemku, především pak množství zavlažovaných výsadeb a ploch trávníků. Nejčastěji se instaluje nádrž o velikosti 5 m3.

Pokud Vám to povolí stavební úřad, zauvažujte o vyvrtání vlastní studny. Z dlouhodobého hlediska to můžeme pouze doporučit.

Moderní technologie – půdní kondicionér (ne ten na vlasy)

Hydrogel se jeví jako obyčejný bílý prášek (granule), který však při styku s vodu změní konzistenci a přetvoří se v gel. Tato hmota do sebe dokáže absorbovat velké množství živin a hlavně vody, čímž zajistí kořenům vláhu a živiny na dlouhou dobu a tím sníží frekvenci zavlažování, což také sníží náklady na hnojení a zavlažování. Možná Vás teď napadne myšlenka, jak vlastně takový hydrogel funguje?

Zastihlo vás letošní tropické léto nepřipravené, nebo máte hospodaření s vodou v malíčku? Napište nám do komentářů.