Vytvořte si zahradu na terase

O tom, že zahrady nejsou už ani zdaleka pouze výsadou rodinných domů, ale i těch panelových, ví své majitelé zahrad na terasách. Ty jsou v poslední době velkým trendem a součástí mnoha moderních developerských projektů. Toužíte po kousku zeleně i vy? Pokud máte dostatečně velkou terasu, můžete svůj sen proměnit v realitu. Nezískáte jen svou soukromou oázu klidu, ale zhodnotíte také danou nemovitost.

Kousek ráje uprostřed přírody

Zahrnuje vaše představa dokonalé terasy zeleň a rozkvetlé květiny? Pak se rozlučte s vydlážděným prostorem a nahraďte jej vysněnou zahradou. Zeleň vám nejen umožní proměnit terasu v dokonalé relaxační místo, ale také přináší celou řadu výhod. Zelená terasa zlepšuje mikroklima a kvalitu vzduchu, absorbuje škodliviny a tlumí světelný smog.

Rada zahradního architekta nad zlato

Pokud už jste začali o zelené terase uvažovat, měli byste vědět, že je její realizace poměrně náročná. V tomto případě rozhodně neuděláte krok vedle, když se poradíte se zahradním architektem, který vám doporučí rozmístění jednotlivých prvků a také vhodné rostliny, kterým se bude na terase dařit.

Technická příprava

Pokud chcete, aby se terasa zazelenala, musíte v první řadě myslet na nosnost konstrukce. Zatížení nosných prvků se může po nanesení pytlů zeminy i několikrát znásobit. K váze zeminy musíte připočítat i váhu srážkové vody nebo sněhu. Před tím než založíte zelený pokryv, je nutné na terasu položit sled pokladních vrstev, ke kterým patří hydroizolace nebo nopová folie. Měli byste proto znát technické parametry terasy.

Věděli jste? Váha deseticentimetrové vrstvy zeminy se na ploše jednoho metru čtverečního rovná sto čtyřiceti kilogramům?

Na terase i za horkých dnů

Především v horkých dnech oceníte zastínění terasy, které vám umožní využívat váš soukromý zelený ráj i v poledne. Efektivní cestou, jak terasu zastínit, jsou stínící plachty, jenž jsou k dostání v celé řadě barev i tvarů.

S truhlíky zahrada rozkvete

Chcete zahradu ozdobit květinovými nebo keřovými výsadbami? Věnujte pozornost jak rostlinám, které byste měli vybírat s ohledem na orientaci vůči světovým stranám, tak i výběru truhlíků.

Tip: Truhlíky na míru

Truhlíky na míru dokáží ušetřit místo a díky široké škále barev je můžete sjednotit s ostatními prvky na zahradě. Pokud chcete pěstovat keře a trvalky, měl by mít truhlík minimální šířku 40 centimetrů a hloubku také alespoň 40 centimetrů.

Chystáte se na realizaci zahrady na terase? Anebo už si na ní užíváte léto plnými doušky? Pochlubte se nám do komentářů.