Ano či ne. Rozporuplnost černých hadrů
Ano či ne. Rozporuplnost černých hadrů
Ano či ne. Rozporuplnost černých hadrů

Ano či ne. Rozporuplnost černých hadrů

Použití geotextilií je jedním nejčastějším tématem mezi odborníky, dá se říct, že se dělí na dva tábory. Někteří s používáním geotextilie souhlasí, druzí striktně odmítají. Samozřejmě, že oba tábory mají pravdu, používání sebou logicky nese své výhody i nevýhody.

Možná si teď říkáte co vlastně ta geotextilie vlastně je. Jedná se o plošný materiál, který má specifické vlastnosti a je převážně využíván ve stavebnictví a zahradnictví. Textilie mohou být pletené, tkané nebo netkané a vyrobené jsou nejčastěji z plastů nebo přírodních materiálů. V zahradnictví se nejčastěji využívají právě netkané plastové geotextilie z polypropylenu (PP) nebo polystyrenu (PES). Mezi jejich základní vlastnosti patří pevnost, pružnost a vodopropustnost, jsou také odolné vůči plísním a bakteriím a mají dlouhou životnost.

Výhody použití:

  • Slouží jako ochrana vrchní vrstvy kořenového systému a zeminy
  • Udržuje vláhu kořenů
  • Zajišťuje rovnoměrný průnik vody do půdy
  • Zamezuje růstu plevele – brání procesu fotosyntézy
  • Další možnost využití geotextilie je vytvoření pevných hranic okolo kořenů stromů, čímž zabránit prorůstání jejich kořenů do zdiva a staveb.

Nevýhody použití:
Hlavní nevýhoda geotextilie se projeví například u rozmnožování trvalek, jelikož trvalky se převážně rozmnožují pomocí semenění, nejsou schopny na textilii dobře zaklíčit a později vytvořit životaschopnou rostlinku. Další, bezesporu nelze, zanedbatelnou nevýhodu je, že tato textilie téměř zabraňuje přirozenému životu nám dobře známým organismům – žížalám. Žížaly obecné, ačkoliv se  to nemusí zdát, jsou důležitým organismem na naší zahradě, nejenže provzdušňují půdu, ale také napomáhají k jejímu prohnojení. Samozřejmě, že nic není dokonalé, takže i přes kvalitní geotextílii se podaří nesmrtelnému plevelu prorůst, nehledě plevel se postupem času zasemení i na povrchu, čímž jeho růstu stejně nezabráníte.