Říká se, že strom vysadí i malé dítě, se vzrostlým stromem je to horší 2. část

V předchozím článku Vysazování stromů jsme nakousli téma sázení již vzrostlých stromů, dočtete se v něm například, jaké stromy se ujímají nejlépe. I přesto, že statistiky mluví jasně a pravděpodobnost, že se strom ujme, je pouhých 50 %, s dodržováním základních pravidel pravděpodobnost úspěchu zvýšíte. Pokud budete na vysazování vzrostlého stromu dostatečně připraveni a dodržíte nezbytné zásady, můžete si ušetřit čekáním na to, až strom povyroste i několik let. Pojďme se podívat, co udělat pro to, aby se strom úspěšně ujmul v několika krocích.

Podzim, ideální čas pro výsadbu

Podzimní výsadba je pro většinu dřevin ideální dobou. V tomto období stromy rychleji vytvoří kořenový systém a lépe zakoření.

  • Výběr vhodného místa

Při výběru místa pro vysázení vzrostlého stromu dbejte na to, abyste neporušili inženýrské sítě. Ne všechna místa, kde by se vám strom líbil, jsou pro výsadbu vhodná. Nově zasazený strom vyžaduje dostatek vláhy. Ve chvíli, kdy ho vysadíte na horní části pozemku, který je kopcovitý, nebo poblíž vybetonovaného místa, bude mít strom vláhy nedostatek. Řešením je pravidelné ruční zalévání nebo automatický závlahový systém.

  • Příprava stanoviště je základ

Dostatek místa pro kořeny stromu je pravidlem číslo jedna. I vzrostlý strom ještě zakoření, někdy i do délky několik metrů, proto místa na zahradě, která jsou poblíž bazénů nebo domů nejsou vhodná. Mohlo by dojít k porušení základů stavby. Druhým pravidlem je velikost jámy. Toto pravidlo je jednoduché, jáma musí být vždy širší a hlubší než samotný kořenový bal. Jáma by však neměla být příliš hluboká, hloubka se odvíjí od druhu dřeviny. Pokud víte, že máte na pozemku nekvalitní půdu, ještě jámu rozšiřte, do hloubky i do šířky. Jámu následně doplňte kompostovou zemí nebo rašelinou, ve které se bude stromu dařit.

Umístění kůlu

Chystáte se strom upevnit ke kůlu? Nezapomeňte kůl umístit do jámy před samotnou výsadbou, pokud byste ho násilím umísťovali až posléze, mohli byste poškodit kořeny stromu.

  • Pusťme se do samotné výsadby

Ve chvíli, kdy máte vytvořenou dostatečně hlubokou a širokou jámu, můžete se pustit do samotné výsadby. Strom i s kořenovým balem opatrně umístěte do jámy. Kořenové baly bývají zpravidla obaleny jutovinou. Pamatujte na to, že se jutovina nikdy neodstraňuje, pouze rozvážete úvaz v krčku. Jutovina musí zůstat na svém místě, protože drží bal pohromadě, v případě, že ji odstraníte a strom uhyne, školky vám neuznají reklamaci. Bal následně zasypte zeminou, nejlépe v poměru 1:1 s rašelinou nebo s kompostem.

  • Nezapomínejte na dostatek vláhy

Pro vysazený strom je nesmírně důležitá závlaha. Proto půdu přišlápněte a důkladně zalijte. Následně ji zasypte mulčovací kůrou, která napomáhá k udržení vláhy. Poté kolem balu vytvořte zálivkový okraj. Jednou z nejsnadnějších cest, jak čerstvě vysazeným stromům dodat dostatek vody je ke kořenům stromu umístit hadici, která ústí ven. Celý strom je dobré také kropit hadicí.