Vysazování vzrostlých stromů 1. část

Právě nyní je ideální čas na plánování podzimních výsadeb. Chcete takřka přes noc proměnit svou zahradu k nepoznání? Dobrou zprávou je, že nepotřebujete stroj času. Řešením může být výsadba již vzrostlých stromů, která vám ušetří drahocenný čas. A právě na podzim je ideální čas na jejich výsadbu. Přednosti vzrostlých stromů sebou však přináší také řadu nevýhod. Vysazování vzrostlých stromů je fyzicky velmi náročné a není 100%, že se vzrostlý strom ujme, pravděpodobnost je zhruba 50 %.

Jaké stromy je vhodné vysadit?

K výsadbě jsou ideální zdravé, samostatně rostoucí stromy, které mají zhruba 10 až 15 let. Některé stromy se však ujímají lépe a u jiných je pravděpodobnost, že se strom ujme, velmi malá. Nejlepší úspěšnosti dosahuje smrk, tis, douglaska, vrba, lípa, topol, olše, jabloň, líska, jasan a javor. Velmi špatně se naopak ujímá dub, bříza, jedle, borovice, ořešák a keřovité dřeviny.

Příprava na výsadbu

Před tím, než začnete s výsadbou, je důležité přesazení stromu pečlivě naplánovat a nachystat stanoviště. Ujistěte se, že volíte stanoviště, vhodné pro konkrétní dřevinu, co se týče dostatku prostoru pro další růst kořenů i co se týče správné zeminy. Pozor si dejte i na to, abyste neporušili inženýrské sítě. Také hloubka vysazovací jámy by měla být uzpůsobena konkrétnímu stromu, dostatečně hluboká, ale zároveň ne příliš. Pravidlem je, že jáma musí být vždy o něco hlubší a širší než jsou rozměry kořenového balu.

Samotná výsadba

Před výsadbou je vhodné zalít kořenový bal vodou a vsazený bal v jámě následně zasypat kyprou půdou, která je obohacená o kompost nebo rašelinu. Poté půdu přišlapte a důkladně zalijte a půdu zasypeme mulčovací kůrou. Mulčovací kůra zpomalí vysoušení půdy. Zálivka je pro vysazené stromy velmi důležitá, je jedním z aspektů, který určuje, jestli bude výsadba úspěšná. Proto dbejte na to, aby bylo kolem stromu dost místa a abyste vytvořily tzv. důlek se zvednutou půdou při okrajích, který udrží vodu déle.