Podzimní inspirace nejen na Váš stůl a okna

Podzim je tu a i když je podzim chladný a pošmourný, je pro hodně lidí tím nejkrásnějším obdobím roku. Není hezčí pohled než na stromy poseté nádherně sytě zbarvenými listy.  Příroda nám ukazuje své krásné  barevné okouzlení. Nastává ideální čas, jak si kousek té krásy přivést i k sobě domů. Je čas promyslet si, čím nahradit uvadající hortenzie, petúnie či pelargonie, aby naše okna a terasy působily stále vesele a útulně. Máme pro vás několik tipů, jak by taková podzimní dekorace mohla vypadat. Poradíme Vám  co vysadit do truhlíku na podzim a jak o ně následně pečovat, aby rostliny odolaly i prvním mrazíkům. Zároveň Vám poskytneme pár tipů, jak si můžete vyzdobit dveře či jídelní stůl.

 

 

Základem podzimního truhlíku představují různé odrůdy vřesů, které jsou velmi odolné. Na výběr jsou vřesy odlišné například svou barvou. Proto můžete vybírat například z bílých, zelených, růžových, či fialových květů. Různé druhy vřesů se mohou ale lišit olistěním – některé vřesy mají světle zelenou barvu a některé tmavě zelenou barvu. Setkat se můžeme také s uměle barvenými vřesy, které bychom ale měli raději vrátit zpět do regálu. Umělé barvení je nejen pro rostlinu nepřirozené, ale vřesy nevydrží dlouho a mají větší sklon k usychání. Na trhu můžeme objevit i nekvetoucí druhy vřesů, které s chladnými dny získávají sytě červenou barvu větviček.

 

 

Abychom okna, terasy či balkony neosadili pouze vřesem, je ideální vytvořit zajímavou kombinaci rostlin. Vřes dokonale ladí například s dabécií, se kterou vytvoří dokonalé spojení. Báječnou harmonii ale může tvořit také spolu s malými jehličnany, břečťanem, nebo hebe. Pestrobarevnou kombinaci představuje také vřes spolu s chryzantémou. Ten pravý podzim charakterizují rostliny ve studených barvách.

Jaké rostlinky se hodí?

  • zakrslé jehličnany (konifery)
  • vřes (Calluna Vulgaris)
  • drátovec, krásnohlávek (Calocephalus brownii )
  • netřesk (Sempervivum tectorum)
  • sedum (Sedum Sunsparkler)
  • okrasné traviny dodají výsadbě strukturu a skýtají zajímavou podívanou až do zimy
  • cesmíny

 

Při výběru truhlíku pro podzimní výsadbu nepoužívejte samozavlažovací květináče a truhlíky, jelikož by v nich mohla voda během prvních mrazů zmrznout. Poohlédněte se po ideálním substrátu – pro vřesy je to speciální směs s kyselejším zeminou. Použít ale můžete také rašelinu, promíchanou s pískem. Před výsadbou na dno nasypejte drenážní vrstvu, kterou rostliny preferují. Rostliny sázejte blíže k sobě, protože se přes zimu příliš nerozrostou. Vrchní vrstvu zeminy můžete ještě zasypat  dřevěnou štěpkou. Nejenže získáte originální ozdobu, ale vrstva skvěle udrží vlhkost.

Následná péče o truhlíky je už jednoduchá. Průběžně odstraňujte suché, odumřelé květy, i listy a rostliny nehnojte. Pokud čekáte silnější mrazíky, můžete rostliny ochránit pokrytím netkané textilie. Také zálivku nemusíte řešit příliš často, ideálně postačí 1 x týdně.

 

 

K podzimní dekoraci na okna, dveře či jídelní stůl můžete využít téměř vše, co venku nasbíráte. Ať už je to spadané listí, větvičky stromů a keřů s listy nebo plody, ale i úplně holé kaštany, žaludy, ořechy, jablíčka, kdoule, okrasné tykve, šlahouny břečťanu nebo třeba mech. Nádherně vypadají i dekorace doplněné podzimními květinami,  jako již zmíněný vřes nebo listopadky.

 

 

Nezáleží přitom vůbec na tom, jak moc zruční jste. Jednodušší dekorace zvládnete vyrobit během pár minut. Stačí například jen vystlat skleněnou vázu do tří čtvrtin mechem, dosypat ji kaštany nebo žaludy a do nich zapíchnout pár větviček keře s červenými plody. Úžasně vypadají i svícny vyrobené z obyčejných zavařovacích sklenic. Kromě nich už potřebujete jen lepidlo a spadané listí, které nalepíte na stěny sklenice. Pak už jen stačí dovnitř vložit zapálenou čajovou svíčku.

Přeji Vám krásné barevné tvoření 🙂

Petra Anat K.