POZNÁVÁME TRVALKY: DÍL 7. – SEDUM (ROZCHODNÍK)

 

Rozchodník je rod rostlin z čeledi tlusticovitých (Crassulaceae). Rod má více než 400 druhů (zejména na severní polokouli), v České Republicese vyskytuje 6 původních druhů, některé další zplaňují z kultury. Jsou to suchomilné byliny se silně dužnatými listy zadržujícími vodu a pětičetné (výjimečně čtyřčetné či šestičetné) květy.  Jsou známy především jako půdopokryvné rostlinky dosahující výšky několika málo centimetrů.
Z rodu rozchodník byly v minulosti vyčleněny nyní samostatné rody: Dudleja (Dudleya), rozchodnice (Rhodiola) a v zahradách oblíbený rozchodníkovec (Hylotelephium), obvykle vyššího vzrůstu. V řadě případů, i ´při prodeji, bývají nadále uváděny jako rod „rozchodník“.

Nenáročná a dlouhověká rostlina na záhony i do květináčů rozkvétá koncem léta a její květy vás potěší až do začátku podzimu. Nižší i vyšší druhy rozchodníků bývají i velkou ozdobou balkonových nádob a květináčů. Rády rostou samostatně nebo spolu s jinými rostlinami. V záhonech rozchodníky uplatníte v nižší části v popředí i ve střední části záhonu. Dobře se kombinují zejména s trvalkami, které mají tmavší listy.

Rozchodníky  charakterizují  nejčastěji šedavé, měkké a dužinaté listy a zhrublé stonky. Jejich plochá soukvětí, nejčastěji růžová, bordó nebo bílá, s oblibou navštěvují motýli. Zároveň jsou lákadlem i pro včely a užitečný hmyz. Odřezaná soukvětí vydrží velmi dlouho i ve váze. Suchá soukvětí mohou být přirozenou dekorací záhonů během zimních měsíců. Velkou předností rozchodníků je, že se snadno rozmnožují. Pomocí nových odřezků  si kdykoliv můžeme vypěstovat nové rostlinky.

Stanoviště

Výborně rostou na plném slunci a teplejším místě s dobře propustnou, písčitou nebo štěrkovitou půdou. Na vlhkých místech se jim nedaří. Obvykle dobře snášejí sluneční žár, vítr a méně kvalitní půdu. Mnohé druhy vyniknou i ve vegetačních nádobách, avšak za předpokladu vytvoření drenážní vrstvy na dně. Výborným místem pro rozchodníky jsou i štěrkové záhony, větší skalky a květinové zídky.

Výsadba

Rostliny vysazujeme během celé vegetační sezony, s kompaktním kořenovým balem. Přesazujeme je brzy na jaře nebo na podzim, po odkvětu. Místo výsadby dobře zvážíme, čím déle bude rozchodník růst na jednom místě, tím více bude mít soukvětí. Máme-li dostatek místa, vysadíme si více kusů z jednoho druhu na jeden záhon, lépe tak vyniknou. Každá rostlina by však měla mít kolem sebe dostatek místa, jen tak se ukáže v plné kráse.

Pěstování

Za předpokladu, že jsou rozchodníky vysazené na vhodných místech, nevyžadují žádné speciální pěstitelské zásahy, nenapadají je nemoci ani škůdci. Když poleví v kvetení, bude lepší je zmladit rozsazením. Potom budou opět pěkně kvést. Jediným zásahem je odstraňování suchých soukvětí brzy na jaře. Přísun vody je vhodný jen v období dlouhotrvajícího sucha a tepla.

Odrůdy, které si zamilujete

Rozchodník velký ´Herbstfreude´

Další z řady působivých rozchodníků. Dorůstá do výšky 30 – 60 cm, šířka je totožná. Listy má typicky dužnaté, tvarově ploché a sivě zelené. V průběhu srpna až září nakvétají hvězdicovité květy, které jsou uskupeny do hlav a mají malinově růžové vybarvení, což spolu s barvou listů tvoří zajímavý kontrast. Je ideální do skalky, nádob nebo na okraje trvalkových záhonů.

Rozchodník nachový ,Matrona’

Jde o mohutněji působící kultivar s tmavě bordó olistěním a světle růžovými plochými soukvětími. Je nepřehlédnutelnou a barevně výraznou ozdobou květinového záhonu.
v × š: 60 × 40 cm

Rozchodník  ,Frosty Morn’

Zajímavý kultivar vyššího rozchodníku s bílými květy a netradičními bíle panašovanými listy. Roste pomaleji a ne všude se mu daří.
v × š: 40 × 30 cm

Rozchodník sieboldii

Jeden z nejvděčnějších rozchodníků na pěstování v nádobách. Rostlina má šedozelené listy, menší růžové květy a sluší jí to i mimo období kvetení.
v × š: 20 × 60 cm

Petra Anat K.