Udržitelnost nejen na zahradě ale i v kuchyni

Jistě mi všichni dáte za pravdu, že v dnešní době, když jdete koupit potraviny, tak většinou odcházíte nalehko jak v tašce tak i peněžence…  Okolnosti, které nás poslední měsíce potkávají, nám dávají možnost se zamyslet, nejen nad udržitelností na našich zahradách ale i v našich kuchyních. Proto mě naprosto nadchl systém Regrow, který jsem nedávno objevila na stránkách Plastia. Plastia je rodinná firma, která se právě udržitelností zabývá. Pojďme si tedy říci něco bližšího o tom, co bychom mohli společně objevit. 🙂

Udržitelnost v našich kuchyních

Mrkev patří do polévky, pórek pod maso a odřezky? Odřezky mohou skončit v koši nebo v kompostéru. A nebo taky ne! Existuje řada způsobů, jak mohou být dál užitečné. Kromě vrácení jejich živin zpátky do naší půdy prostřednictvím kompostu, můžeme odřezky ještě nechat plodit. Ano čtete správně, regenerační síla rostlin vám může přinést čerstvé nové výhonky, které využijete v kuchyni a doplníte jimi vitamíny a minerály – regrow.

Už jste slyšeli o regrow?

Ne ke každému pěstování potřebujete semínka – někdy stačí i odřezky zeleniny, které by jinak skončily v popelnici nebo kompostu.

Jak tedy udělat z odřezku plodící rostlinku?

Princip je u každého z jednotlivých druhů zeleniny obdobný. Jde o to zachovat odřezky v takové formě, aby jejich konce bylo možné ponořit do vody a dopřát jim čas znovu obrazit novým životem.

Z kořenové zeleniny odříznete vrchní část rostliny (cca-4-5cm), ze které běžně vyrůstá nať i při pěstování v hlíně. Plochou řezu ji ponoříte do vody. Stabilní  a adekvátně ponořené zůstanou díky nastavitelným žebírkům a speciálně tvarovanému víčku regrow misky, které se přizpůsobí průměru zeleniny.

Pórek, řapíkatý celer nebo římský salát seřízněte naopak odspoda a do vody ponořte část s kořínky. Pórek začne pomalu dorůstat středem. Celer a salát obrazí novými lístky.

Důležité je vodu pravidelně, minimálně obden, měnit, aby odřezky nezačaly hnít.

Mrkvová nať zažívá v kuchyni renesanci

Málokomu kouká cestou z obchodu z tašek chvost natě mrkve nebo petržele. Většinou se natě z praktických důvodů zbavujeme už v obchodě, protože nejsme zvyklí ji jíst. Možná je to ovšem škoda. Čerstvá mrkvová nať se skvěle hodí do pomazánek a polévek. Co už je čerstvějšího než nať přímo po sklizni z farmičky na okně nebo kuchyňské lince? Odsud natě nebudete mít nikdy přespříliš. Můžete ji použít do pomazánek, nebo nať usušit a drcenou přidávat do polévek.

Regrow je nový trend, který se pomalu zabydluje i v českých kuchyních. Jedná se o udržitelné pěstování, kdy využíváme přirozenou vlastnost regenerace rostlin, kterou je například obrůstání nových natí Nepěstujeme tedy ze semen, ale z odřezků a zbytků zeleniny.

Co je na regrow inspirujícího a lákavého?

  • dávka vitamínů, minerálů a čerstvosti
  • objevování nových receptů
  • posypy a zdobení – když jídlo dobře vypadá, je to součástí zážitku z něj
  • celoroční možnost péče o rostliny
  • pozorování přírůstků na rostlinách baví nejvíce naše děti

Pokud i vás oslovila možnost si ze zbytků zeleniny doma v kuchyni vypěstovat něco živého a plného vitamínů a minerálů, objevte více možností na stránkách Plastia.

Petra K.