Krásné květy na talíři

Všichni si jistě občas uděláme radost krásnou květinou ve váze na stole, ale málokdo z nás zná květiny, jejichž květy můžou zdobit i naše talíře. Jedlé květy jsou nejen krásné na talíři, ale i zdravé pro naše tělo. Je to skvělá kombinace, jak kreativně a v souladu s přírodou připravit jídlo sobě či svým blízkým. Zde Vám dáváme tip na 15 jedlých květů, o které můžete obohatit svoji kuchyni. 🙂

Topolovka růžová, Alcea Rosea

Jednotlivé korunní lístky nasládlé chuti. Vhodné především do ovocných a sladkých  pokrmů, do želé, tvarohových krémů. Glazované nebo máčené v čokoládě jako ozdoba dortů a pohárů.

Měsíček lékařský, Calendula officinalis

Jednotlivé jazykovité květy mírně hořké chuti čerstvé i usušené do slaných, kyselých i sladkých pokrmů. Přidává se do sýrů a tvarohu k jejich obarvení.

Zavinutka podvojná, Monarda didyma

Aromatické, až mírně ostré, výrazně zbarvené koruny květů jsou ideální v kombinaci s medem. Lze jimi zdobit dorty, vyniknou v želé i aspiku.

Česnek hlíznatý, Allium tuberosum

Květenství nebo jednotlivé květy mají jemnou česnekovou chuť. Vhodné jako dekorace, do slaných pokrmů, především salátů, polévek, v kombinaci s masem, sýry a zeleninou.

Denivka, Hemerocallis spp.

Poupata a dednotlivé okvětní lístky velmi příjemně nasládlé chuti, křehké konzistence a široké škály barev. Vhodné do salátů, ke smažení, jako dekorace slaných i sladkých pokrmů.

Plamenka, Phlox spp.

Jednotlivé koruny nebo poupata mají příjemnou vůni a sladkou chuť díky nektaru. Jsou vhodné především do sladkých pokrmů-ovocných salátů, jako dekorace zákusků a dortů.

Begonie hlíznatá, Begonia tuberhybrida

Jednotlivé korunní lístky i poupata příjemně kyselé chuti. Vhodné do ovocných a zeleninových salátů i v kombinaci s medem nebo máčené v čokoládě.

Hrachor hlíznatý, Lathyrus tuberosus

Celý květ plně rozkvetlý, nebo v poupěti, má příjemnou chuť jako čerstvý hrášek. Květy jsou křehké a vhodné na ozdobu hrachové polévky, obložených chlebů a do salátů.

Růže, Rosa ´Gloria Dei´

Jednotlivé korunní lístky příjemně aromatické a sladké chuti. Vhodné do ovocných želé, pohárů a salátů, k dekoraci dortů nebo máčené v čokoládě.

Lichořeřišnice větší, Tropacolum majus

Květy i poupata výrazné, ostré chuti dík přítomnosti hořčičných silic, v barvách od žluté po oranžovočervenou. Vhodné jako dekorace, do salátů, k masitým a zeleninovým pokrmům.

Violka Rohatá, Viola cornuta

Pestře zbarvené květy s málo výraznou chutí jsou vhodné především k dekoraci sladkých, kyselých i slaných pokrmů, do ledových kostek, aspiků a želé.

Sedmikráska obecná, Bellis perennis

Celá květenství nebo jednotlivé jazykovité květy jako dekorace sladkých i slaných pokrmů. Chuť je mírně nahořklá, celé úbory do salátů, polévek, v ledových kostkách jako dekorace letních nápojů.

Levandule lékařská, Lavandula angustifolia

Výrazně aromatické květy s mírně nahořklou chutí jsou vhodné především do sladkého pečiva, na dekoraci zákusků, zeleninových a ovocných salátů. Lze je použít i sušené.

Aksamitník tenkolistý, Tagetes tenuifolia

Celá květenství nebo jednotlivé žluté až žluto-oranžové jazykovité květy s typickým aksamitníkovým aroma jsou vhodné k dekoraci sendvičů, do zeleninových i těstovinových salátů, v aspiku se sýrem nebo šunkou.

Violka vonná, Viola odorata

Modré nebo bílé, velmi příjemně aromatické květy jsou vhodnou dekorací čerstvé i sušené především sladkých pokrmů-pohárů, zákusků, želé, ovocných salátů a smoothie.

Přejeme Vám dobrou chuť a krásnou podívanou pro oči:-)

Petra K.