Dvakrát měř, jednou řež aneb proč jsou rekonstrukce zahrady dražší než ty nové

Dvakrát měř, jednou řež aneb proč jsou projekty již založené zahrady dražší než té nové? Již na začátku při projektování zahrady, ještě před její realizací, bychom si měli dobře rozmyslet, jak by naše zahrada měla vypadat a čemu by nám měla sloužit.

Ujasněte si představu, jak budete zahradu využívat. Často se setkáváme s klienty, kteří na začátku nevědí, k čemu jim zahrada má sloužit. Chcete relaxovat u vody a pozorovat přitom ryby, nebo jste spíš na koupání? Každá funkce vyžaduje odlišný přístup. Pokud byste chtěli mít na zahradě dalekohled na pozorování hvězd, potřebujete vyvýšené místo na stativ. A zároveň tam nesmí být světlo, abyste z pozorování něco měli. Jestli plánujete vychovat Klabzubovu jedenáctku, chce to rovný plac a dobrý trávník.

Udělejte si výhled alespoň na 10 let. Je složité předjímat, co všechno se stane. Ale zahrada je dlouhodobý projekt. Pokud ji založíte správně, uděláte drobnější změny celkem snadno – místo pískoviště pro děti dáte bazén nebo trampolínu a trávník doplníte o ovocné keře. Ale základní rozložení zahrady se mění hůře a stojí to mnohem více peněz. Je velice obtížné si na již založené zahradě pomáhat technikou, která nám práci dosti ulehčuje. Nikdy se takové zásadní  změny na již založené zahradě neobejdou bez zbytečných vícenákladů, které bývají dosti vysoké. Je proto fajn myslet při našich vizích v horizontu několika let dopředu, aby případné změny byly lehce proveditelné a nestáli nás zbytečné finance.

Na co se připravit, když chci začít od začátku u již založené zahrady?

Vytváření PD již založené zahrady se Vám  může prodražit. Proč? Je zapotřebí zohlednit vícenáklady, které projektanta čekají, ale před okem laika jsou schovány.  Zaměření všech hran, inventarizace zeleně a zohlednění současného, často komplikovaného, stavu je náročnější než vytváření PD zcela nové zahrady.  Je zapotřebí si toto uvědomit již do budoucna a pokud chci vytvořit zcela nový koncept již založené zahrady, tak s těmito vícenáklady kalkulovat.

Proč měnit to, co je již vytvořené?

Rekonstrukce zahrady se stala  takovým novodobým trendem. Zákazníků, kteří přicházejí s požadavkem na vytvoření projektové dokumentace na již založenou zahradu stále přibývá. A ano je to zcela logické. Koupíte si dům s již založenou zahradou a zcela přirozeně chcete své nové prostředí přizpůsobit svým potřebám a svým vizím. Není to tak, že vy byste se chtěli přizpůsobovat své zahradě. Dále je tu fenomén změny klimatu. Ať se nám to líbí či ne, naše klima se v čase pomalu mění. Neobejdeme se tedy časem beze změn ani na zahradě, která byla založena například před 20 lety. Nejen že trend je nyní jiný, ale i rostliny, které dobře prosperovaly tenkrát, nemusí nyní dobře snášet onu  změnu klimatu. To už jsou ovšem změny drobné a nijak zásadní:) Se vším Vám u nás v ZK  dokážeme poradit a Vaši zahradu opět omladit a dostat do kondice. Pokud tedy chcete provést jakékoliv změny na vaší již založené zahradě, s důvěrou se na nás obraťte. Rada odborníka Vám tak dokáže ušetřit nejen čas ale i peníze.

Petra Anat K.