Studna na zahradě? Ano!

Přemýšlíte o tom, že si na zahradu pořídíte studnu? Vzhledem k aktuálním cenám vody představuje vlastní studna výhodnou, reálnou a dlouhodobou investici. Zajímá vás, co byste měli před pořízením studny vědět? Pak se pusťte do čtení tohoto článku.

Vrtané vs. kopané studny

Základními způsoby hloubení studny je vrtání a kopání. Vrtaná studna je vhodná k rodinným domům a chatám a chalupám s nižší spotřebou vody. Její hloubka může dosahovat několika desítek metrů, většinou je ukončena 5 metrů pod dostatečným přítokem vody. Kopané studny jsou skvělou volbou pro závlahu zahrady, jako zdroj pitné vody se však neosvědčily.

Před hloubením studny

Před tím než začnete studnu hloubit, je nutné oslovit proutkaře, hydrologa nebo studnařskou firmu, která určí, v jaké hloubce je hladina spodní vody a jak je vydatný její pramen. Umístění studny musí splňovat podmínky stavebního povolení. Ty zjistíte na stavebním úřadě, mějte však na paměti, že ne všechny úřady mají ty samé požadavky.

Vydatnost pramene

Co se týče vydatnosti pramene, závisí na geologických poměrech lokality. Doporučený přítok je 1 litr za sekundu.

Studna musí být legální

Po dokončení vrtu hydrolog provede čerpací zkoušku, která je součástí hydrogeologického posudku. Tato zkouška určí, jestli čerpání ze studny neovlivňuje studny sousedů. Posudek je nezbytnou součástí žádosti o povolení studny společně s projektem vypracovaným projektantem. Po podání žádosti se úřad vyjádří k tomu, zda je možné vodu legálně čerpat ze studny. Pokud chcete vodu ze studny pít, je nezbytný také rozbor vody.

Jaká je cena vrtané studny?

Ceny vrtané studny jsou individuální a odvíjí se od průměru výstrojnice a hloubky vrtu. Výstrojnice o průměru 125 mm přijde na 1100 až 1400 korun za metr a výstrojnice s průměrem 140 mm stojí zhruba 1200 až 1500 korun za metr. Vrtání studny o hloubce 30 metrů stojí mezi 33 000 až 45 000 Kč. Kopaná studna je podstatně dražší. Za stejné peníze pořídíte kopanou studnu s hloubkou pouhých 5 až 6 metrů.

Máte zkušenosti se stavbou studny? Anebo studnu na zahradě plánujete? Napište nám do komentářů.