Jak připravit zahradu na jaro

Milovníci teplých slunečních paprsků se pomalu začínají radovat. Milovníci prvních slunečních paprsků a zároveň majitelé zahrad se však radují dvojnásobně. Jaro nabízí celou řadu příležitostí, které dokáží vaši zahradu vyšperkovat. Na co je právě na jaře čas a na co byste neměli zapomenout? Náš malý průvodce vás provede světem jarní zahrady.

 Jarní ošetření

Dlouhá zima si vybrala svou daň i na stromech na vaší zahradě. I přesto, že stromy jsou odolné až do -30 stupňů Celsia, špatně snášejí kolísání teplot. Stromům po dlouhé zimě hrozí mrazové trhliny, ve chvíli, kdy se mrazové trhliny vytvoří, je důležité je ošetřit. Rány ošetřete stromovým balzámem, latexem nebo štěpařským voskem. Březen je také ideální dobou pro okopání půdy pod stromy a nastlání vhodné organické hmoty.

Řízni, řízni, řízni…

Na jaře je správný čas na řez ovocných stromů. Bobuloviny a vinnou révu je dobré do konce března prostříhat, aby dobře plodily. Jádroviny, v čele s jabloněmi a hrušněmi je ideální prořezat v průběhu března a dubna.

Ta pravá chuť bylinek a zeleniny

Přichází čas na výsev rané zeleniny v pařeništích a foliovnících. Druhá polovina března je ideální dobou k vysetí ředkviček, hrachu, špenátu, česneku, nebo například kopru přímo na venkovní záhony. Konec března je zase správný čas pro sázení cibule. Pokud se vám skvělé jídlo neodmyslitelně pojí s nezaměnitelnou vůní bylinek, nezapomeňte si je vypěstovat. Bylinky můžete vypěstovat i v případě, že nemáte zahradu. Daří se jim v interiéru i na okenních parapetech. Na jedno však nezapomínejte, bylinky milují slunce.

Vaše květinová oáza

Zahrada je s květinami neodmyslitelně spojena a jaro pomalu ťuká na dveře. Duben je ideálním měsícem k vysázení trvalek a také hlíznatých a cibulnatých rostlin. Zaměřte se také na růže, které prořežte ve chvíli, kdy už nehrozí silné mrazy. Vaši zahradu oživí i otužilé letničky, které na zahradě udělají velkou parádu od června až do podzimu.