Ptačí symfonie

Není krásnějšího pohledu v zimě než pozorovat mihotání opeřenců v zasněžené krajině shánějící potravu. Pokud se o tento pohled nechcete připravit ani na vlastní zahradě, stačí si pořídit krmítko. Nejenže se vaše tichá zahrada najednou naplní životem, ale ptactvo, trpící v tomto období nedostatkem potravy naši pomoc potřebuje.

Krmítka je vhodná věšet již před příchodem prvních vloček, ale během celého zimního období je nutné je doplňovat. Přichází tedy otázka, kterou potravu vlastně naši opeření kamarádi ocení.

ptačí krmítko

V první řadě je důležité upozornit, že krmítko nesmí sloužit jako odpadkový koš na zbytky z kuchyně. Slané, kořeněné a smažené potraviny mohou vést k úhynu ptactva. Vhodné pro ptáky není ani rýže nebo pečivo, obojí sice zasytí, ale neobsahuje potřebné živiny, které ptáci potřebují.

Naopak do krmítek bezpečně patří olejnaté semínko – slunečnice, mák, řepka a některé druhy ořechů nebo semena zbylá po vymláceném obílí a plevele.
Vhodné jsou i ovesné vločky, zrní a některé druhy plodů – ptačí zob, jeřabiny nebo jablka
Velice oblíbenými jsou také loje a sádla.

ptačí symfonie

To čím krmítko nakrmit je dobré řídit, podle toho, který druh ptactva krmítko navštěvuje.

Nejčastějšími návštěvníky krmítek bývají vrabci domácí, kteří si nejvíce pochutnají na slunečnicových semínkách, naopak kosy a kvíčaly nejraději plody jeřabiny a jablka. Sýkorky, brhlíky a strakapoudy nepochybně přiláká hovězí lůj a sádlo.