POZNÁVÁME TRVALKY: DÍL 3. – TRVALKA  SEZÓNY 2019 – BAPTISIA (BAPTISIE)

V roce 2019 se trvalkou roku stala květina, kterou většina z nás neznala. Pro její skvělou vlastnost, velkou odolnost na sucho, se ovšem baptísie stala velice rychle vyhledávanou a oblíbenou trvalkou. Není divu, baptísie je obdivuhodná především svou odolností vůči suchu a velmi teplému počasí. Vděčí za ni především mohutnému a do hloubky pronikajícímu kořenovému systému, který dokáže zajistit dostatek vláhy i při déletrvajících letních přísušcích.

Baptísie jižní (Baptisia australis)

je jeden z nejdůležitějších botanických druhů, který se využívá k dalšímu křížení pro získání nových barev a kombinací. Jedná se o středně mohutnou trvalku tvořící vzpřímená květenství o délce 45-50 cm složená ze sytě modrých až slabě modrofialových květů. Babtísie je nenáročná okrasná rostlina, původem z prérií východních oblastí Severní Ameriky.  V našich zahradách se začala objevovat až počátkem tohoto století, jedná se tedy docela o novinku. Baptísie jižní má zajímavé trojčetné listy a vykvétá v druhé polovině května modrými květy. Jsou však vyšlechtěny i kultivary bílé nebo žluté. Na rostlině jsou ozdobné i plody, tmavě hnědé lusky.

Baptísie je trsnatá trvalka, které poněkud trvá, než se začne rozrůstat, proto bývá její prodejní cena výrazně vyšší než u ostatních trvalek. Ale jakmile dobře zakoření a uvelebí se ve vašem záhoně, rok od roku tvoří mohutnější trsy. Proto se často využívá i jako doplněk nekvetoucích keřů a stromů, kde vypadá dostatečně důstojně.

Baptísii vyhovuje slunné či polostinné stanoviště se sušší, dobře propustnou půdou. Po odkvětu je vhodné rostliny sestřihnout, aby znovu obrazily a po zbytek sezóny si udržely pěkný vzhled.

Zajímavým druhem je i baptísie bílá (Baptisia alba), s krémově bílými květy a více rozvolněnými trsy.

Líbí se Vám krásná Babtísie? Pomůžeme Vám navrhnout trvalkový záhon se stanovištěm, kam se bude hodit. 

Petra Anat K.