Vřesoviště i na vaší zahradě! Jak ho založit?

Chcete obohatit svou zahradu o vřesoviště, které jí vdechne život a barvy od jara až do podzimu? Jistě vás potěší, že nároky na péči jsou poměrně nízké. Do vřesoviště se vysazují rostliny, které nejsou náročné na přísun živin. Vřesy a vřesovce, keříky, které dorůstají do výšky 20 až 40 centimetrů. I ony však budou vzkvétat až ve chvíli, kdy dodržíte několik základních pravidel. Pojďme se podívat na to, jak založit vřesoviště krok za krokem.

 

Připravte půdu tak, aby si rostlinky lebedily

 

Nejideálnější dobou pro přípravu půdy je podzim, na jaře přichází spolu s prvními jarními květy čas osadit půdu rostlinami. Vřesovištním rostlinám vyhovuje humózní, přiměřeně vlhká a silně kyselá půda s pH 4 až 5. Při výsadbě rostlin je nutné ponechat mezi nimi dostatek prostoru, aby se mohly později rozrůst, podle velikosti se sazenice sází ve vzdálenosti 25 až 50 centimetrů od sebe.

 

Tip: Když nekvete pšenka, ale vřesovištní rostlinky

 

Chcete si pestrost vřesoviště užívat po celý rok? Jaké rostlinky byste měli vysadit? Na jaře krásně kvete vřesovec pleťový, v létě a na podzim vřesovec obecný a v létě také rozkvete vřesovec popelavý, čtyřřadý a těkavý.

Sázíme: Pěkně popořadě, od nejmenších po největší

 

Jako první sázejte vřesy, vřesovce a ostatní poléhavé a nízké rostliny, kterými vytvoříte základné koberec. Od každého druhu vysázejte několik sazenic tak, abyste dosáhli větších ploch stejného vzrůstu. Jakmile budete mít hotový základní koberec, můžete se pustit do sázení pěnišníků a dalších vyšších rostlin. Volnou půdu mezi rostlinkami je ideální zasypat mulčovací kůrou, ta jednak vaši zahradu ozdobí, a jednak zabraňuje růstu plevele a udržuje žádoucí vlhkost.

 

Voda živá

 

Vřesovištním rostlinkám uděláte největší radost měkkou dešťovou vodou, studniční jim příliš nesvědčí, protože se skrze ni dostává do vody vápník. Na stálezelené rostlinky byste měli myslet především v podzimních a zimních měsících, kdy vyžadují dostatek vody.

 

Jak o rostlinky pečovat?

 

Péče o vřesoviště je snadná, i díky tomu, že půdu není nutné hnojit. Myslet byste měli jen na pravidelné zastřihávaní, díky kterému budou rostlinky hustější a navíc předejdete jejich vysychání.

 

Zdobí vaši zahradu vřesoviště? Pochlubte se nám.