Jezírka? Malá? Větší?

Okrasná jezírka k zahradám neodmyslitelně patří. Vytváří příjemná romantická zákoutí a dodávají zahradě příjemný vzhled. Hlavním faktorem při výběrů okrasného jezírka je samozřejmě velikost. Velikost okrasných jezírek většinou nebývá většinou nijak závratná, ale přesto je odborníky doporučováno velikost nepodceňovat.

IMG_2989

Pro údržbu jsou vždy jezírka větších rozměrů vhodnější neboť u nich díky většímu obsahu vody tak snadno nedochází k přehřívání vody, zanesení řasami a nečistotami a k následnému zakalení vody.  U malých jezírek velikostí 3 x 3 metrů nastává, totiž riziko rychlého a častého znečistění vody.  Pokud však jiné východisko není, například díky malé rozlohy zahrady, existují řešení jak se znečišťování vody vyvarovat. Tímto řešením je výkonná a kvalitní filtrace, která bývá u okrasných jezírek často podceňována. V dnešní době je nabídka filtrací široká, na trhu můžete najít například tlakové, gravitační nebo mechanické filtry. Každá správná filtrace by měla být tvořena 3 základními prvky a to UV lampu, čerpadlem, a samotným filtrem, ale ani tyto prvky vám nezaručí správnou funkčnost, proto je vždy dobré výběr vhodné filtrace probrat s odborníkem.

filtracejezirka-filtrace-5

Dalším důležitým aspektem okrasných jezírek je zarybnění. Ryby dodají vašemu jezírku tu pravou atmosféru a život. Ryby tedy ano, ale pouze v malém množství. Opět je tu důležitá rada odborníka, je důležité poradit se nejen o množství, ale také zda je vámi vybraný druh do jezírka vhodný.

jezírkojezírko22

Nedílnou součástí jezírek je i rostlinná složka, ta neplní pouze funkci estetickou, i když ta je také velmi důležitá.
Rostliny odebírají z vody živiny a tím brání vzniku řas, samozřejmě stejně jako s množstvím ryb, také s množstvím rostlin to nesmíme přehánět.

images28352-zahradni-jezirko-Ostrava_1