Realizace zahrady ve svahu – fotografie PŘED/PO

Změňte nevýhodu v přednost: 3 tipy, jak naplno využít potenciál zahrady ve svahu

Zahrada ve svahu nemusí být vaším strašákem. Naopak. Skrývá v sobě obrovský potenciál. Kromě krásného výhledu do okolí totiž nabízí nespočet zajímavých možností, jejichž realizace by u rovinatých zahrad byla mnohem hůře proveditelná. Nechte se inspirovat našimi 3 tipy, jak při realizaci svažité zahrady změnit její nevýhodu v přednost.

 

Jak nejlépe využít svah při realizaci zahrady

Svažitý pozemek je vždycky výzva, ze které má mnoho majitelů strach. Většinou docela zbytečně. Když se totiž realizace zahrady ve svahu správně uchopí, vznikne kouzelný prostor s jedinečným genius loci (duchem místa), který si vy i vaše návštěvy zamilujete. 

Jezírko s kaskádou

Sníte o okrasném jezírku? Pak jste to se zahradou ve svahu vyhráli. Právě její sklon vám totiž nabídne příjemný benefit – možnost vybudovat jezírko dokonce i s romantickou kaskádou nebo potůčkem

Jistě, kaskáda i potůček se samozřejmě dá vybudovat i na rovné zahradě, nejdřív byste na ní ale museli uměle vybudovat svah. V případě svažité zahrady vám tak část práce předem odpadne.

Skalka

Toužíte po rozkvetlé zahradě, která omamně voní a hraje všemi barvami? Jasným řešením je skalka. Její vybudování je navíc jedním z nejjednodušších způsobů zahradní úpravy svažitého terénu. 

Skalka je skvělým místem nejen pro pěstování klasických skalniček, ale také pro nízké jehličnaté keře, okrasné trávy nebo kapradiny. Slušet to na ní ale bude i kobercovým trvalkám, které se poměrně rychle rozrostou, a jejichž kořeny vám poté navíc pomohou dokonale zpevnit svah a zabránit nežádoucímu stékání vody.

Funkční terasy

Přejete si, aby byla vaše zahrada nejen krásná, ale také funkční? Rozdělte ji na jednotlivé terasy. Získáte tak vlastně hned několik rovinatých zahrádek v jednom, při čemž každá z nich může plnit jiný účel

Snadno poté můžete na vaši zahradu umístit zahradní nábytek s pergolou, zahradní domek na nářadí, bazén nebo třeba hřiště pro děti. A právě v posledním případě vám bude svažitost zahrady opět víc než ku prospěchu – do svahu se dá totiž skvěle umístit klouzačka, což vaše ratolesti jistě ocení. 

Na co si dát při realizaci zahrady ve svahu pozor

Samozřejmě, že kromě výše zmíněných benefitů mají zahrady ve svahu i svá úskalí. Aby zahrada skvěle vypadala a dělala vám radost, měli byste se před její realizací zamyslet hlavně nad těmito otázkami:

Jaké stromy se hodí do svahu?

Ani stromy na zahradě ve svahu nejsou tabu. Jen se poohlédněte po těch, které mají silné a hluboké kořeny. Těm se bude dobře dařit i na hodně strmém pozemku. Navíc vám pomohou udržet půdu na svém místě a předejít tak jejímu narušení vlivem větru nebo deště. 

Ideálními jehličnatými stromy na zpevnění svahu jsou například jedle nebo borovice, mezi listnatými pak vedou břízy či jilmy.

Čím zahradu ve svahu ohraničit?

Při navrhování zahrady ve svahu si neplánujte volný trávník až k plotu. Vytvořte raději pevnější ohraničení, které bude lépe chránit plot před poničením povětrnostními vlivy. Skvělou službu vám udělá například živý plot z habru nebo záhony nižších keřů či květin – třeba voňavá šípková růže.

Jak zefektivnit zavlažování?

Zavlažování svažité zahrady může být náročné. Voda se totiž ve svahu logicky moc dlouho neudrží – má tendenci stékat dolů a s sebou bere i všechny důležité živiny z půdy. 

Pokud chcete ušetřit vodu, zjednodušit si práci a zavlažování vaší zahrady co nejvíc zefektivnit, investujte do automatického zavlažování trávníku a kapkovacího potrubí do výsadeb, které se díky inteligentnímu ovládání postará o zálivku zeleně za vás.

Inspirace pro vás: prohlédněte si naši realizaci zahrady ve svahu v Ústí nad Labem

Pořád vám chybí inspirace? Prohlédněte si fotografie zahrady ve svahu, kterou jsme před nedávnem realizovali v Ústí nad Labem. Líbí? Tak do našich rukou klidně svěřte i tu vaši. Ozvěte se nám a rádi vám pomůžeme nejen s projektováním zahrady a její realizací, ale klidně i s následnou údržbou.