Barevný podzim a s tím spojená údržba Vaší zahrádky

Podzim je krásné roční období plné barev, kdy se příroda a vše kolem nás pomalu zpomaluje a chystá se ke spánku. Je to období, kdy sklízíme vše, co jsme zaseli, jak na své zahrádce, tak ve svém životě 🙂 Příroda nás inspiruje a vybízí k zpomalení, k obdivování jejích krás a k obrácení naší pozornosti dovnitř sebe. Ale o tom snad někdy příště. Tento článek budeme věnovat tomu, co můžeme udělat pro naši zahrádku právě v tomto krásném období.

Podzim je ideálním obdobím pro zahradnické práce. V tomto období se sice zahrada pomalu chystá ke spánku, ale my bychom zaspat rozhodně neměli! Je před námi spousta práce. V době, kdy končí léto a pomalu začíná podzim, je ideální doba pro výsadbu a přesazování jehličnanů a stálezelených listnatých dřevin. I cibuloviny vysazujeme hned po konci léta, pokud chceme mít další rok krásně rozkvetlou jarní zahradu. Nezapomínejme ani na zastřihování a vysazování trvalek a dřevin, odstraňování posklizňových zbytků a případně přihnojení záhonů.

ÚDRŽBA TRÁVNÍKU

Trávník je dobré kromě pravidelné seče také přihnojit hnojivem s obsahem draslíku. Tráva se díky draslíku zocelí, pletiva vyzrají a trávník přečká zimu bez úhony. Na podzim ještě stihneme osít poničená místa, případně položit drny. Kromě běžné péče provedeme provzdušnění trávníku vertikutátorem, aby se odstranila odumřelá tráva, sečeme již na vyšší stéblo.

Říjen je měsícem hojnosti – sklízí se ovoce, hrozny, ořechy a zelenina, které nám zaplní sklepy a spíže. V tomto období bychom měli rovněž zazimovat ovocné dřeviny, skleníky a pařeniště, zlikvidovat zahradní odpad, vysadit okrasné a ovocné dřeviny a postarat se náležitě o dřeviny. Keře citlivé na mráz je třeba na zimu přihrnout borkou či rašelinou (případně zabalit do bílé zimovací textilie) a zakrýt chvojím. Do této skupiny patří například azalky a rododendrony – zejména první 2 roky po výsadbě, ibišek, hortenzie, magnólie, růže, bobkovišně, ořechoplodec a dřevité pivoňky. Automatické závlahové systémy se na zimu vypouštějí, aby zbytková voda v trubním vedení nezpůsobila popraskání materiálů.

OKRASNÉ TRAVINY

Jejich krásu oceníme zejména na podzim, kdy se začínají vybarvovat. Okrasné vysoké trávy (ozdobnice, pampová tráva, tresť rákosovitá, dochan) na podzim neřežeme z důvodu zatékání vody do trsů trav a její vymrzání. Stébla jsou dutá a po dešti by mohla mrazem prasknout. Během listopadu traviny svážeme do snopů. Tato forma je velice dekorativní po celou zimu. Na jaře snopy odřízneme asi 10 centimetrů nad zemí a dáme si pozor, abychom neponičili již nově rašící výhonky.

Krásné podzimní dny nám všem, Petra Anat.