Ekotextilie jako možné řešení

Evergreen s názvem „Zahradní (mulčovací) textilie“

Textilie jsou v současné době veliké téma k diskuzi. Rozdělují společnost, zejména tu odbornou, na 2 tábory. Na ty, kteří na textilii nedají dopustit a berou ji jakou pomocníka, který Vám ušetří spousty práce, a na její odpůrce, kteří v textilii vidí prostředek k ještě větší degradaci půdy.

Jak tyto dva postoje  zhodnotit? V první řadě je důležité vědět, jaké typy  textilií existují a kde se jejich uplatnění nemine účinkem.

 

Nejzákladnější parametry

V zásadě existují dva hlavní parametry, kterých si je dobré všímat jako prvních. První parametr je typ textilie, tedy netkané a tkané.  Druhý parametr je pak jejich hustota či gramáž, která se uvádí obvykle v gramech na m2.

S pomocí těchto aspektů se textilie dále dělí dle použití. Nejčastěji se textilie používají jako mulčovací a pak také do zeleninových záhonů, kde plní více funkcí.

Pro vysokou zátěž

Nejodolnější textilie, která snese zároveň vysokou zátěž, je tkaná textilie. Dále pak platí, že čím vyšší gramáž, tím bude odolnější. Zde je však nutné upozornit, že tyto textilie nelze použít jako mulčovací nebo na zeleninové záhony. Uplatnění najdou například v zahradních centrech, kde není možné mít v každé uličce zpevněný povrch a zároveň je potřeba, aby v uličkách nerostlo moc plevele, který by bylo obtížné odstraňovat.

Mnohdy se v zahradních centrech dávají také pod květináče, ve kterých jsou různé druhy prodávaných rostlin, a také není žádoucí, aby v okolí květináčů rostl plevel. Na běžné zahradě tento typ textilie spíše uplatnění nenajde.

Zlatý střed

Za asi nejpoužívanější textilie se považují ty netkané s gramáží 50 g/m2 nebo tkané s gramáží mezi 70–90 g/m2. U vyšších hustot však buďte opatrní na jejich použití. Jak je zmíněno výše, nejčastěji se používají textilie jako mulčovací, to platí hlavně o těchto typech a gramážích.

 

Lehká, tenká, přesto nepostradatelná

Mezi poslední kategorii zahradních textilií patří textilie netkané o nižších gramážích, kolem 20 g/m2. Ty se používají na zeleninových záhonech. Obvyklé je jejich použití při mrazících, kdy se textilie položí na zeleninu a mráz ji tak nespálí. Je však nutné textilii řádně založit na krajích, nejlépe kamenem nebo prknem. Dále ji lze použít i jako ochranu stromů nebo keřů před škůdci.

 

Problematika mulčování s pomocí textilie

Mnoho zahradníků pokládá pod borku mulčovací textilie, protože jsou toho názoru, že nemají čas vytrhávat plevel, který jinak prorůstá skrz kůru. Bohužel se pak mnohdy diví, kde se stala chyba, když plevel stále roste, a to i přestože je tam mulčovací textilie.

Dalším problémem je také životnost těchto textilií. U mnohých se pohybuje kolem 5 let. Bohužel, úvaha – tkaná textilie a větší gramáž rovná se dobrá výdrž – byť je pravdivá, je zcestná. Taková textilie je totiž velmi těžko propustná nejen pro vzduch, ale také pro vodu.

Další faktor, který je třeba brát v potaz, je typ půdy. Jestliže se jedná o těžkou půdu, nedávejte textilii raději žádnou. V obou případech bude výsledek jenom velmi zhutněná, nepropustná tvrdá krusta zeminy, která se následně velmi obtížně obdělává. Nehledě na to, že rostlinám tím radost také neuděláte.

V případě mulčování je nejlepší dát dostatek mulčovacího materiálu, např. 15 cm kůry. Jen tak vám plevel bude špatně prorůstat. A nebudete ani muset jednou za několik let všechen mulčovací materiál dát na hromadu a obnažit textilii, kterou následně vyměníte za novou. Věřte, že se jedná o velmi komplikovaný a pracný proces.

Kde může mulčovací textilie pomoct?

I přestože se může zdát, že textilie na mulčovaní nejsou to pravé, existuje i použití, kde jejich pomoc oceníte. Vhodné jsou například pod kačírek nebo štěrk, které se jinak postupně promíchají s půdou a je pak obtížné do půdy zasadit nové rostliny.

Mimoto se pak hodí právě na zeleninové záhony, například pod jahody nebo dýně či melouny, a zároveň zadrží většinu plevele. Ten si sice postupně najde cestu, nejčastěji u samotné rostliny, ale stále se jedná o menší množství než bez textilie.

Ekotextilie jako možné řešení

Ekotoxtilie zabraňují růstu plevele. Jsou ekologickou alternativou k běžně používaným agrotextiliím a netkaným textiliím na bázi vláken vyrobených z ropy.

Narozdíl od nich jsou vyrobeny ze 100% kompostovatelné biomasy. Mají průměrnou životnost 3-5 let – rozkládají se pod vlivem teploty a vlhkosti. Nezanechávají po svém rozkladu žádné nežádoucí chemické zbytky a na konci své životnosti slouží jako biologické hnojivo.
Mohou plně nahradit herbicidy a jsou ideální pro ekologické pěstování plodin.

 

 

Výhody ekotextilií:

  • pohlcují sluneční záření a tím zamezují růstu plevele
  • jsou 100% kompostovatelné
  • zajišťují snadný průnik vody do půdy rovnoměrně po celém povrchu
  • snižují odpařování vody, udržují půdní vlhkost, zabraňují tvorbě půdního škraloupu
  • mají vynikající UV stabilitu (lepší než UV-stabilizované PP nebo PET geotextilie)
  • obsahují přírodní zpomalovače hoření
  • mají kompaktnější strukturu než rohože z juty nebo kokosových vláken – snáze se přepravují