Jaké ovocné stromy by vám na zahradě neměly chybět

Zahrada je často neodmyslitelně spojena také s úrodou, kterou nabízí. Vychutnat si jablko právě utržené ze stromu nebo si připravit lahodný koktejl z čerstvých meruněk se ničemu nevyrovná. Vždyť i Adam a Eva měli ve své zahradě strom poznání, jabloň. Vy však nemusíte odolávat pokušení a můžete si užívat čerstvé ovoce, s přívlastkem BIO, před kterým se ovoce z obchodu stydlivě začervená. Jaké ovocné stromy by vaší zahradě neměli chybět? Pojďme se jim podívat na zoubek, nebo na pecku?

Zasaďte strom…

Chcete si na své zahradě užívat jabloně, hrušně, višně a stromy s třešněmi? Základ je jasný, začínáme s vysazením stromů. Tento na první pohled jednoduchý úkol by se však neměl podcenit. Sázení stromů je totiž poměrně velká alchymie. Nejdříve je nutné vybrat pro ovocné stromy místo. Je důležité uvědomit si, jak moc strom poroste. A dva blízko sebe umístěné stromy nebudou dělat dobrotu.

Malá ovocná alchymie

Při výběru musíte také přihlédnout na klimatické podmínky, druh půdy na zahradě i odolnost stromů proti škůdcům a chorobám. Pokud si sami nevíte se správným výběrem ovocných stromů rady, přichází ten správný čas obrátit se na odborníky.

Není odrůda, jako odrůda

Vybírejte odrůdy, které brzy a pravidelně plodí, mají kvalitní ovoce a jsou odolné proti chorobám a škůdcům. Na výběr máte celou řadu odrůd od každého ovocného stromu.

Jablko nepadá od stromu daleko

Jabloně na české zahrady nepochybně patří. Výběr té správné odrůdy však opět není snadná záležitost. Jak se říká, rada je nad zlato, proto se nebojte při nákupu jabloní poradit. U jabloně byste se měli zaměřit na odrůdy, které jsou odolné proti strupovitosti, padlí, hořké pihovitosti a bakteriální spále.

Jak na hrušně

Hrušně patří mezi náročnější ovocné stromy. Zavděčíte se jim lehčí, teplou půdou na suším a slunečném místě. Ideální pro lehké půdy jsou podnože na semenáči, kterým se na vaší zahradě bude dařit dobře.

Hurá na třešně

Třešně jsou na rozdíl od hrušní nenáročné. Což je pro všechny milovníky sladkých plodů skvělá zpráva. Daří se jim téměř ve všech oblastech. Dobře se jim bude dařit v půdě bohaté na živiny, propustné, teplé a s malým obsahem vápníku. Věděli jste, že třešňové pecky jsou velmi užitečné? Dokáží dlouho udržet teplo a používají se jako výplně polštářků. Polštářky s třešňovými peckami ve vteřině uleví od bolesti.