Vše co potřebujete vědět o anglickém trávníku

Na co si vzpomenete, když se řekne jaro? My si vybavíme dokonale zelenou barvu. A zelená barva neodmyslitelně souvisí s trávou. Pokud milujete sytě zelené, dokonale upravené trávníky, měli byste číst dále. Dozvíte se, co jste možná nevěděli o anglickém trávníků. Vstupte s námi na zahradu, kterou pokrývá dokonalý, zelený koberec, který si zamilujete.

 Zajímavost ze světa anglického trávníku

Mysleli jste, že je trávník výsadou zahrad a parků? V tom případě by vás možná překvapila podlaha chrámu v severoanglickém Yorku. K příležitosti 60 let vlády královny Alžběty II. byla podlaha chrámu pokryta dokonalým anglickým trávníkem. Anglický trávník udělá totiž lepší službu než červený koberec. Chtěli byste anglický trávník na své zahradě nebo přímo u vás doma?

Váš dokonalý zelený koberec

Pojďme se podívat, jak získat trávník, který si získá obdivné pohledy vašich sousedů. Chcete znát recept na anglický trávník v kostce? Jdeme na to.

1.) Připravená půda je základ

Před založením trávníku půdu zryjte a odstraňte kameny i případné zbytky stavebních materiálů. Nezapomeňte, pokud chcete ušetřit čas zavlažovacím systémem, který má rozvodné potrubí pod zemí, začněte s prací ještě dříve, než zasejete.

2.) Anglický trávník si hoví v lehčí půdě

Ještě dříve, než založíte trávník, změřte pH půdy, pro trávník je ideální rozmezí mezi 5,5 a 7. V případě nižší hodnoty pH, půdu doplňte o vhodné množství vápníku. Pokud je půda příliš jílovitá, provzdušněte ji přidáním písku.

3.) Zatočte s plevelem

Plevel a nový anglický trávník netvoří zrovna ideální dvojici. Proto je nutné zbavit se plevelů, jako je pýr, kopřiva, či bršlice, ještě dříve než založíte trávník. S plevely si poradíte nejlépe, když je necháte vzejít a poté je zničíte herbicidy.

4.) Vyrovnejte terén

Abyste dosáhli dokonale vyrovnaného koberce, dorovnejte nežádoucí prohlubně a vyvýšeniny. Tyto terénní úpravy je ideální provádět na podzim.

5.) Ke slovu přichází výsev

Po předchozích 4 krocích je čas založit trávník výsevem vhodné trávní směsi, druhou, finančně nákladnější, zato rychlejší variantou, je položení předpěstovaného trávníkového koberce.