Příchod barevného podzimu
Příchod barevného podzimu
Příchod barevného podzimu

Příchod barevného podzimu

Ačkoliv se většině z nás stýská po slunečných horkých letních dnech, po rozkvetlé přírodě i zahradách musíme se však smířit s neodbytným příchodem ,,slečny zimy.“ Stejně jako my vytáhneme ze skříní teplé oblečení a připravíme dřevo do krbu i zahrada potřebuje nachystat  ,,zimní kabát.“

Každá zahrada potřebuje údržbu celoročně, ale ta na podzim je nesmírně důležitá, neboť je důležité zahradu připravit na zimu. Údržba je důležitá hlavně proto, bychom si na jaře ušetřili co nejvíce práce, až se bude zahrada probouzet, ale zároveň také aby působila pěkně i přes zimní období.
Podzimní údržba se provádí zejména na přelomu měsíce října a listopadu. Toto obdobím zejména období sklizní.  Po sklizni by měla následovat úprava a úklid zahrady, což obnáší zejména střih odkvetlých nebo suchých dřevin a úklid spadaného listí.
Zvláštní péči samozřejmě před zimou potřebuje trávník, ten je třeba pořádně posekat a provzdušnit pomocí vertikutátoru. Odborníci radí, že pokud se nemůžete zbavit mechu v trávníku,  posypte jej dolomitovým vápnem, nejvhodnější pro tento zásah je právě období podzimní údržby. Jinak trávník potřebuje kvalitní podzimní pomalu rozpustné hnojivo.
Náchylné rostliny se správně zazimují, okrasné trávy se před prvním sněhem svážou do nopů, bez zastřihování. K vřesovým rostlinám se přisype rašelina, v některých případech je hodné nadzemní části zakrýt textilií. Veškeré rostliny je nutné před prvními mrazy vydatně zalít a to zejména jehličnany a stále zelené rostliny. Samostatnou kapitolou je zazimování zavlažovacího systému, jak automatického případně ze základních rozvodů odstranit vodu.