Projekt – důležitý začátek spolupráce

Před každou realizací zahrady je ze všeho nejdůležitější mít představu o tom co vlastně chceme. Obvykle však spousta z nás, ale právě takovou představu nemá. V těchto situacích je vhodné najmout si odborníka, který nám s myšlenkou nové zahrady pomůže a přenese ji na papír.

Zahradní architekt nám nejen pomůže ujasnit představu o budoucí zahradě, ale také doladí technické detaily, které samozřejmě s realizací nové zahrady souvisí, a ne vždy jsme je schopni sami vyřešit. Dnešní moderní doba nabízí spoustu moderních technologií, což znamená, že nejsme odkázáni pouze na papírovou formu projektu, která většině zákazníku nevytvoří jasnou představu, o tom jak bude vaše zahrada v budoucnu vypadat, ale architekt je schopen předat vám konkrétní vizualizaci, která vám zahradu ukáže v průběhu celého roku, včetně veškerých prvků.
Projekt zahrady probíhá v několika krocích, které bychom vám rádi přiblížili a objasnili co pro vás a vaši zahradu můžeme udělat

Prvním krokem je fotodokumentace a zaměření zahrady, zpravidla probíhá, jako schůzka na pozemku kde jsou taky přijaty přání a požadavky zákazníka. Proběhne přesné polohopisné a výškopisné zaměření zahrady a v případě potřeby zajištění geodeta.

Po zajištění všech potřebných informací zpracuje základní koncept zahrady, v principu se jedná o nastínění cesty, kterou se bude budoucí zahrada ubírat, pomocí inspirativních fotografií a barevných schémat.

Zpracují se dvě konceptuální řešení vaší zahrady. V případě základního projektu se jedná o půdorysné řešení spolu s inspirativními fotografiemi, barevnými schématy a obrázky rostlin.

Pokud se jedná o komplikovanější prostory, vytváří se pro lepší představy projekt ve 3D formě.

Na tyto vizualizace se používá specializovaný 3D zahradní software, který zajišťuje precizní zpracování všech zahradních detailů.

Obr.1- půdorysný koncept zahrady v Žalanech (1)
Dalším krokem je studie navrženého řešení. Tato studie vychází ze schůzky, na které s vámi byly důkladně probrány vaše poznatky a připomínky k vytvořeným konceptům. Pro základní nastínění je možné zvolit půdorysnou studii zahrady s ilustračními fotkami navrhovaných prvků, kompozic, materiálů a sortimentu rostlin.

Pro komplikovanější prostory se studie většinou provádí studii z ve 3D. Kdy jasněji vyniknou navrhované skupiny rostlin a celá struktura zahrady.

Obr. 7 3D vizualizace zahrady (1)

Obr. 6 Vizualizace - zákres do fotografie

Program na tvorbu vizualizací nám umožňuje vytvářet videa a pohledy do zahrady v průběhu celého roku, dokáže také velmi efektně prezentovat osvětlení zahrady a vodní prvky.

Obr. 3 - Půdorysná studie zahradyObr. 4 3D studie zahrady - půdorys

Dále se připraví osazovací plán, který obsahuje přesnou specifikaci veškerých rostlin a jejich rozmístění v zahradě.

Zahrada_archive 18.10. 2015_osazovák
V projektu je obsažen také samostatný projekt závlahového systému a návrh budoucího osvětlení.

Projekt závlahového systému

V neposlední řadě se připraví technické podklady, které slouží pro návrh jednotlivých technických detailů. Jedná s především o návrhy jezírek, bazénů nebo pergol.

Layout2

Každý projekt v neposlední řadě obsahuje stručný filozofický popis myšlenky návrhu, současný popis stavu a navrhované úpravy.

Nakonec je obsažen výkaz výměr navržených materiálů a rostlin a podrobný rozpočet.Za přípravou každého zahradního projektu stojí spousta práce a fantazie, ale výsledek vždy stojí za to.

Ukázku celého projektu před tiskem si můžete prohlédnout níže :

Download the PDF file .

Zbytečně drahý, proč platit za to, že mě bude škrtit v nápadech

Vy architekta neplatíte za to, že Vás škrtí, ale za to, že Vám pomůže zrealizovat Váš sen, který jste již tak dlouho odkládali, protože Vás odradil nějaký neúspěch při jeho realizaci.

Vztah architekta a jeho klienta by měl být partnerský.  Vybírejte takového, komu můžete důvěřovat, dejte na svůj instinkt.

Architekt vám může rozšířit obzory, vnímat váš pozemek v souvislostech a lépe mu porozumět. Výhodou architekta je totiž jeho nadhled a komplexní přístup. Můžete si být jistí, že na nic nezapomenete, protože architekt má plán.

Architekt při své práci zohledňuje řadu hledisek, kterými se přibližuje k ideálnímu řešení … (sem si doplňte, co zrovna řešíte; například Vaše vysněná zahrada, velký nehostinný pozemek, malý pozemek, na terase chcete mít opravdovou džungli a nevíte jak na to atd.). Jedním z aspektů jsou i finance. Povšimněte si, není to jediné kritérium. Je rozumné stanovit si na začátku spolupráce rozpočet jaká by měla vaše investice zhruba být.  Teď si určitě říkáte: Jak můžu vědět, kolik chci investovat, když nevím, kolik co stojí?

Zeptejte se krajinářského/ zahradního architekta na reference zrealizovaných návrhů a jejich nákladnost. Přepočítávat na m2 není možné, protože zahrada, která má 150 m2 obvykle obsahuje obdobné prvky jako zahrada na 1500 m2. Je to jako když jedete na týden na hory vs. na víkend. Nebudete mít s sebou méně věcí, v podstatě si balíte ty stejné věci.

Architekt by Vám měl nejen sedět tím, co dělá a kolik si účtuje za hodinu, ale i osobnostně. Právě proto, že zahradu si většina lidí nechá dělat jednou za život, pečlivý výběr by tomu měl předcházet.

NEnechte architekta, aby Vám do něčeho mluvil, ale mějte ho jako svého partnera, se kterým probíráte Vaše možnosti.

Obr. 5 3D vizualizace prvků zahrady