Údržba bazénu na jaře
Údržba bazénu na jaře

Údržba bazénu na jaře

S příchodem jara také přichází sezóna koupání. Mnoho z nás se už těší na rodinnou pohodu a posezení u bazénu. Důležitou součástí ale je správná údržba a příprava na léto, nesprávná údržba totiž může být příčinou mnoha problémů.

Do přípravy bazénu je optimální pustit se nejlépe v polovině dubna, kdy teplota vody dosáhne 10-15°C a již nehrozí noční mrazy. Nejprve bazén odkryjeme a vyčistíme od všech nečistot. Vyčistíme stěny čistícím přípravkem, který necháme několik minut působit a poté opláchneme proudem vody, pomocí síťky odstraníme z hladiny uhynulý hmyz, listy a trávy, dno bazénu vysajeme bazénovým vysavačem. Po vyčištění bazénu se zaměříme na filtrační zařízení, překontrolujeme filtrační písek (je důležité jej max. po třech letech vyměnit, aby nedošlo ke snížení filtrační schopnosti) a zařízení zapojíme. Po nainstalování filtrace napustíme do bazénu tolik vody, aby se dostala, až ke skimmeru. Nakonec spustíme filtraci, kterou necháme běžet celý den, aby se voda řádně promíchala.

Důležité je měřit kvalitu vody. Nejhlavnějšími ukazateli kvality je tvrdost, obsah chlóru a pH. Podle odborníku by se pH vody mělo pohybovat od 6,8 do 7,4.