Ruce ve žlutém svetru dekorující podzimní věnec šípky a dalšími podzimními plody

Podzimní tvoření: 5 návodů na okouzlující přírodní dekorace do bytu i na ven

Přivítejte podzim stylově se sezónními dekoracemi, které zútulní váš domov a rozzáří ho příjemně hřejivými barvami. Inspirujte se našimi návody na výrobu 5 podzimních dekorací na doma i na ven, které budou všechny vaše návštěvy obdivovat. 

Podzimní věnec na dveře či stůl

Vytvořte si vlastní podzimní věnec na dveře či stůl, který oslní každou návštěvu. Připravte si polystyrenový kroužek, který poslouží jako základna vašeho věnce. Kroužek nejdříve natřete akrylovou barvou na hnědo a po zaschnutí na něj začněte pomocí tavné pistole postupně připevňovat podzimní plody, jako jsou kaštany, ořechy, žaludy, šišky, šípky a další přírodní poklady. Fantazii se meze nekladou. 

Jakmile budete mít věnec celý pokrytý, stačí doplnit o drobné dekorační prvky – třeba pomocí přírodního provázku nebo jutové stuhy. Pokud vaše dveře kryje aspoň stříška, která bude věnec chránit před deštěm a dalšími vrtochy podzimního počasí, vydrží vám dělat parádu několik týdnů až měsíců – možná až do té doby, než ho budete chtít vyměnit za vánoční.

Postup krok za krokem k výrobě podzimního věnce  Podzimní věnec z kaštanů, šišek, žaludů a dalších plodů podzimu  Podzimní věnec z kaštanů a dalších podzimních plodů. ozdobený oranžovou stuhou

Nevšední dýňová lucerna

Rozzařte si podzimní večery s dýňovou lucernou. Nebojte, zvládnete si ji hravě vyrobit, i když nejste zrovna mistr řezbář. Místo precizního vyřezávání rozšklebených obličejů halloweenských strašidel bude stačit vzít na chvíli do ruky vrtačku. A výsledek bude možná ještě působivější.

Nejdříve dýni omyjte a důkladně osušte. Na vrchní část si nakreslete fixou kruh, vyřízněte ho ostrým nožem a odložte stranou. Později se bude hodit jako víko lucerny. Následně dýni, ideálně pomocí velké lžíce, důkladně vydlabejte, dokud nezůstane zevnitř krásně hladká. 

Pokud si troufáte na složitější motiv, než vezmete do ruky vrtačku, předkreslete si fixou na dýni aspoň linie, kterých se při vrtání budete držet. Poté do dýně pomocí malého vrtáku vyvrtejte požadované otvory. 

Aby vám lucerna vydržela co nejdéle, doporučujeme celou vnitřní část dýně i všechny otvory potřít vazelínou či rostlinným olejem, které ji spolehlivě ochrání před plísní a hnilobou

Návod na výrobu dýňové lucerny krok za krokem  Dýňové lucerny na okenní parapetě 


Dokonalá dýňová váza

U dýní ještě chvíli zůstaneme. Hodí se totiž skvěle nejen na výrobu luceren, ale mohou posloužit i jako stylová podzimní váza na květiny. Stačí vám k tomu jen dýně, nůž a lžíce na vydlabání, miska či sklenička a aranžovací hmota. A samozřejmě nesmíte zapomenout na květiny či další dekorace, které do nové podzimní vázy umístíte.

Než začnete s vydlabáváním, zarovnejte spodní část dýně, aby dobře stála a nepřevracela se vám. Poté si připravte misku či skleničku a obresklete podle ní na horní část kruh, který vyříznete. Vzniklé „víko“ si můžete schovat a zakomponovat ho poté do dekorace.

Vnitřek dýně důkladně vydlabejte a vysušte papírovou utěrkou. Dovnitř pak vložte připravenou skleničku či misku a do ní umístěte provlhčenou aranžovací hmotu. Do vzniklé vázy naaranžujte květiny – slušet to v ní bude třeba menším slunečnicím, jiřinám, astrám, chryzantémám či mochyním. Nezapomeňte doplnit další podzimní dekorace a tradá – krásnější vázu jste nejspíš ještě nikdy neměli.

Postup na výrobu dýňové vázy krok za krokem  Vydlabaná dýně naplněná dekorativními květinami  Dýňová váza na stole


Proutěné srdce nejen na dveře

Vítejte všechny hosty s láskou. S tímhle srdcem na dveřích to půjde samo. Na jeho výrobu se vám bude nejlépe hodit vrbové či březové proutí – je totiž nejpružnější a snadno se vám s ním bude pracovat. Proutí jednoduše vytvarujte do požadovaného tvaru tak, jak vidíte na obrázku a jednotlivé díly k sobě spojte přírodním provázkem nebo vázacím drátkem. Přebývající části zastřihněte a základ máte hotový.

Teď už zbývá jen nazdobit, čím je libo. Hodit se vám mohou šípky – větvičky i plody, barevný vřes nebo různé lístky či sušené květy v barvách podzimu.

Návod k výrobě proutěného srdce krok za krokem  Proutěné srdce zdobené šípky  Proutěné srdce na zdi  Proutěné srdce zdobené podzimními květy 

Podzimní truhlíky 

Ani s podzimem sezóna truhlíků rozhodně nekončí. Stačí jen vystřídat jejich osazenstvo. Muškáty vyměňte za barevné vřesy, chryzantémy, libavky, macešky nebo třeba astry. Velkou parádu v podzimních truhlících nadělají i ozdobné kapusty či papriky, okrasné traviny nebo převislý břečťan

Pokud je to na vás ještě pořád málo podzimní, přidejte klidně drobné dekorace v podobě ozdobiček z šípků, barevného listí, šišek, červených jablíček či miniaturních dýních. 

Vyhněte se však raději samozavlažovacím truhlíkům – noční teploty už se i v podzimních měsících často blíží bodu mrazu. Mohlo by tak dojít k zamrznutí vody v truhlíku a jeho následnému popraskání.

Truhlík s podzimními květy  Truhlík s podzimními květy

Truhlík s podzimními květy  Truhlík s podzimními květy  Forma na bábovku použitá jako truhlík s podzimními květy