Hrabání podzimního listí

Jak se postarat o zahradu na podzim: 5 věcí, na které byste neměli zapomenout

Myslíte, že po sklizni máte padla? Kdepak. S příchodem podzimu práce na zahradě ještě nekončí. Naopak. Právě podzim je v zahradě obdobím, které rozhoduje o tom, jak bude vypadat vaše příští sezóna. Podívejte se na našich 5 tipů, jak se na podzim postarat o zahradu, aby byla na jaro připravená v plné síle. 

Vyčistěte záhony a zbavte se plevele

Začněte generálním podzimním úklidem. Shrabejte popadané listí, aby zbytečně nedusilo trávník, posbírejte uschlé plody, zbavte se zbytků rostlin a šup s nimi na kompost, kde se promění v cenný humus. 

Nezapomeňte také odstranit plevel – jak v užitkových či okrasných záhonech, tak i mezi dlažbou. Na jaře si za to poděkujete. 

   

Vylaďte hladinu pH

Zkontrolujte pH půdy a přizpůsobte ho plodinám, které plánujete v dalším roce pěstovat. Například maliny, borůvky, rybíz a další bobuloviny preferují půdu kyselejší, zatímco levandulím nebo růžím se bude mnohem lépe dařit v alkalickém prostředí.

Není vaše půda dostatečně kyselá? Pomozte si hnojem, kompostem nebo klidně lógrem z kávy či výluhem z černého čaje. Pokud naopak potřebujete, aby byla půda více alkalická, zkuste použít nehašené vápno nebo dřevěný popel.

Oblékněte půdě zimní kabát

Mezi další zahradní úpravy, které vám pomohou ochránit užitkové záhony před zimou, patří bezesporu mulčování. Přidáním vrstvy mulče, například ze slámy, dřeva nebo listí, udržíte v půdě potřebnou vlhkost, a zároveň zamezíte růstu plevele. Mulč funguje jako dokonalá izolace, která chrání kořeny rostlin před mrazem a pomáhá půdě udržet si stabilní teplotu.

 

Nezapomeňte na podzimní výsadbu

Podzim v zahradě zdaleka nemusí být jen ve znamení velkého úklidu a příprav na zimu. Končící září a probíhající říjen představují také ideální období pro výsadbu některých rostlin. Rostliny, které zasadíte na podzim, získají totiž víc času na zakořenění a sotva na jaře opadne sněhová nadílka, jejich kořeny se mohou hned pustit do nasávání vláhy i živin z půdy a začít růst.

V první polovině října doporučujeme vysadit ovocné stromy jako jsou jabloně, hrušně či třešně, vhodná doba je také pro vysazení užitkových keřů – maliníku, rybízu, borůvky nebo angreštu.

Zapomenout byste neměli ani na pořádnou zálivku. A to nejen u nově vysazených rostlin, ale u celé zahrady. Rostliny totiž potřebují před zimními měsíci načerpat co nejvíce vláhy do zásoby. Snadným řešením může být automatické zavlažování, které se postará o pravidelnou zálivku za vás.

Zahradní konev u záhonu


Rytí odložte až na jaro – pokud doma nemáte jíloviště

Zatímco dříve většina zahrádkářů radila, že by se měly záhony zrýt a půda nechat pořádně hluboko promrznout, dnes panují názory spíš opačné. Zrytý záhon je totiž daleko zranitelnější. V důsledku dešťových srážek se mohou přes zimu půdní živiny na zrytém záhonu dostat až do těch nejhlubších vrstev, kam pro ně kořeny rostlin na jaře už jen těžko dosáhnou. 

Pokud máte ovšem na zahradě jílovitou či těžší půdu, rytí záhonu byste si měli zařadit na seznam zahradních prací již nyní.  

Nestíháte? Nechte podzimní zahradní úpravy na nás

Teď už víte, co vaše zahrada na podzim potřebuje. Možná ale pořád nevíte, kde na to všechno vzít čas. I s tím vám ale moc rádi pomůžeme. Pokud vaše zahrada už volá po zazimování, ale vy pořád nevíte, kam dřív skočit, nechte to s klidem na nás. Ozvěte se nám a rádi si v Zeleném kole podzimní práce na vaší zahradě vezmeme na starosti.