Jak ošetřit na podzim ovocné stromy, aby se vám v dalším roce odvděčily hojnou úrodou

Podzim je pro ovocné stromy obdobím, které rozhoduje o jejich zdraví a příští úrodě. Pojďte se s námi podívat, jak ovocné stromy na podzim ošetřit, jak je správně stříhat, kdy aplikovat podzimní hnojivo i čemu se naopak vyhnout, abyste se v příštím roce dočkali bohaté úrody.

Všechno ovoce musí pryč

Máte v plánu sklidit jen zdravé plody a ty méně zralé nebo poškozené nechat na stromě třeba pro ptáčky? Opeřeným návštěvníkům zahrady tím radost sice uděláte, vašim stromům už ale tolik ne. Plody, které zůstanou na stromě příliš dlouho, mohou být náchylnější k hnilobě, a ta pak zvyšuje riziko šíření chorob na zbytek stromu. 

Zároveň je nutné odstranit všechno spadané ovoce i z okolí stromů, protože se v něm mohou schovávat škůdci nebo patogeny, které by mohly strom napadnout v následující sezóně.

Jablka ze stromu


Jak moc na podzim stříhat ovocné stromy?

Zatímco u ovoce platí, že musí na podzim ze stromů nekompromisně všechno pryč, u větví je to přesně naopak. Prořezávejte s citem a zbytečně nezasahujte do hlavních větví, abyste stromu nezpůsobili přílišný stres. 

Ideálně odstraňte jen to, co je nezbytně nutné, a větší zásahy si nechte na jaro. Zaměřte se na odstranění suchých, poškozených nebo nemocných větví, které by mohly v zimě ještě více oslabit strom. U mladých stromů doporučujeme provést jen takzvaný výchovný řez, který podpoří jejich zdravý růst a úrodu v nadcházející sezóně.

Muž zastřihující ovocný strom


Čím hnojit ovocné stromy na podzim?

Sklizeno máte, jak stříhat ovocné stromy na podzim už taky víte. Teď pojďme stromům před zimou dodat pořádnou porci živin v podobě správného hnojiva. Zaměřte se na hnojiva bohatá na fosfor a draslík, která posílí kořeny a pomohou stromům lépe zvládnout mráz. 

Vyhněte se naopak hnojivům s vysokým obsahem dusíku – ten podporuje růst nových výhonků, což na podzim opravdu není potřeba. Nové výhonky by zimní mrazy stejně nezvládly a strom by pak byl díky poškození jen náchylnější k dalším chorobám.

Hnojivo aplikujte kolem kořenového balu stromu, nejlépe po dešti nebo po důkladné zálivce, aby se živiny dostaly co nejvíc do hloubky. Ideálním obdobím, kdy aplikovat podzimní hnojivo, je průběh října, případně ještě začátek listopadu – vždy platí, že byste to měli stihnout do prvních mrazíků.


Chraňte stromy před mrazem

Aby ovocné stromy přečkaly zimu ve zdraví, je vhodné jim na podzim obléknout teplý kabátek v podobě vápenného roztoku, kterým potřete jejich kůru. Bílá barva totiž skvěle odráží sluneční paprsky a brání tak zahřívání a následnému ochlazování stromu, které by mělo na svědomí vznik trhlin v kůře a na větvích. Vápenný roztok doporučujeme aplikovat zhruba do výšky 1 m – na kmeny a spodní větve tlustší než 10 cm, nejlépe během slunného dne, aby se rychleji vstřebal.  

Chránit před mrazem je však potřeba i kořeny. A na to je ideální mulčování kolem kmene. Mulč totiž udržuje v půdě vláhu a chrání ji před povětrnostními vlivy jako je silný vítr či mráz. Stačí kolem kmene vytvořit zhruba 5 – 10 cm silnou vrstvu slámy, kompostu nebo klidně spadaného listí, a kořeny vašich stromů zůstanou hezky v teple.

Mulčování kolem kmene stromu


I na podzim je třeba ovocné stromy pořádně zalévat

Podzimní zálivka ovocných stromů je často přehlížená, přitom je však pro jejich zdravé přezimování dost důležitá. Před příchodem mrazů proto nezapomeňte stromům dodat dostatek vody, aby kořeny nebyly během zimy vysušené. Vlhká půda totiž lépe udržuje teplotu a chrání kořeny před promrznutím. Zároveň je však nutné držet se na uzdě a zalévat s mírou, aby nedošlo k přemokření, které by mohlo vést k hnilobě kořenů.

Ideální čas pro podzimní zálivku je během teplejších dnů, kdy ještě nehrozí noční mrazíky. Zejména starší stromy s rozsáhlejšími kořeny zalijte opravdu důkladně, aby se voda dostala až do hlubších vrstev půdy. Pokud to počasí dovolí, můžete zálivku ovocných stromů na podzim několikrát zopakovat, aby si mohly stromy nabrat dostatek vody na zimu do zásoby. 

Muž zalévající ovocné stromy v zahradě


Nejen na podzim můžete nechat péči o ovocné stromy na nás

Správné prořezávání, hnojení, zálivka i ochrana ovocných stromů před mrazem jsou kroky, které se vyplatí nepodcenit. Pokud si nejste jisti, co všechno je potřeba, nebo na podzimní práce na zahradě jednoduše nemáte čas, obraťte se na nás. V Zeleném kole vám rádi pomůžeme se vším, co vaše ovocné stromy i zbytek zahrady na podzim potřebují