Auto stojící před domem na štěrkovém trávníku

Štěrkový trávník – alternativa betonu či asfaltu, která šetří přírodu i vaši peněženku

Skvěle poslouží jako pochozí stezka v zahradě či parku i jako příjezdová cesta či parkovací stání před vaším domem. Je ekonomický i ekologický, a navíc skvěle vypadá. Řeč je o štěrkovém trávníku – moderní alternativě betonu či asfaltu, která nezatíží přírodu ani vaši peněženku. Poznejte jeho největší benefity a zjistěte, jak na jeho vytvoření i jak o něj správně pečovat.

 

Co je to štěrkový trávník?

Štěrkový trávník je zhruba 20-30cm vrstva štěrku smíchaná se zeminou, z níž roste tráva či byliny. Díky pórovitosti a propustnosti podkladní zpevněné vrstvy s travnatým povrchem mají štěrkové trávníky nejen vysokou nosnost, ale také skvělé vsakovací schopnosti. Pomáhají tak doplňovat podzemní zásoby vody a snižovat riziko povodní.

To z nich dělá mnohem ekologičtější variantu, než je třeba betonová či asfaltová příjezdová cesta. A šetrností k životnímu prostředí výčet jejich výhod zdaleka nekončí. Jaké jsou tedy další důvody, proč dát štěrkovému trávníku přednost před betonem či asfaltem?

  • Podporuje biodiverzitu – Štěrkový trávník poskytuje prostředí pro různé druhy rostlin a je útočištěm pro řadu živočichů, čímž podporuje biologickou rozmanitost. 
  • Pomáhá regulovat okolní teplotu – Pokud si celý prostor před domem vydláždíte nebo vybetonujete, v létě tam bude výheň k nevydržení. Když se rozhodnete pro štěrkový trávník, můžete se těšit na stabilní a mnohem příjemnější teplotu. 
  • Působí přirozeně – Štěrkový trávník má přirozený vzhled, který snadno zapadne do okolní krajiny. Jízda po něm navíc způsobuje méně hluku než přejíždění po dlážděné či betonové ploše.
  • Vyžaduje nižší náklady na pořízení i údržbu – Při pořizování štěrkového trávníku nemusíte sáhnout ani zdaleka tak hluboko do kapsy, jako v případě, že byste chtěli příjezdovou cestou celou vydláždit nebo vylít asfaltem. A finančně náročná nebude ani jeho případná obnova či rozšíření.


Skladba štěrkových trávníků

Skladba štěrkového trávníku závisí na tom, jak moc ho budete používat. V případě běžného používání (např. příjezdová cesta pro osobní auto) si v pohodě vystačíte s jednou nosnou vrstvu o síle 15-30 cm

Pokud ale váš štěrkový trávník čeká extrémní zápřah (např. celoroční přejíždění nebo parkování nákladních vozidel), bude lepší zvolit vrstvy dvě. Spodní, sloužící k odvodnění, vyplňte hrubším štěrkem a dopřejte jí tloušťku cca 20-25 cm. Vrchní vrstva už vám bude stačit tenčí, zhruba 10-15 cm, a skvěle pro její vyplnění poslouží jemnější štěrk smíchaný se zeminou či kompostem v poměru 80 % štěrk a 20 % zemina. Aby se vrstvy nepromíchaly, oddělte je od sebe geotextilií.


Jak o štěrkový trávník pečovat?

Pokud zrovna nepatříte mezi milovníky sekání trávy, tohle se vám bude určitě líbit. Štěrkový trávník totiž nemusíte zkracovat vůbec tak často, jako trávník běžný. Při pravidelném ježdění a parkování jsou totiž rostliny, které váš štěrkový trávník tvoří, vystaveny vysoké zátěži a stresu. Kvůli tomu příliš nerostou. 

Bohatě postačí, když vezmete zhruba 2x ročně do ruky sekačku a zeleň zkrátíte na výšku 4-6 cm. Okrajové části, kde se příliš nechodí nebo nejezdí, budou možná potřebovat údržbu častější – ale ani tady se nemusíte děsit. Určitě si vystačíte s jejich pokosením maximálně 5x do roka. 


Na co si dát pozor?

Pro údržbu si nevybírejte příliš slunný a parný den – štěrkový trávník by se totiž neměl kosit při teplotách přesahujících 25 °C. V těchto dnech se pusťte raději do zalévání. V horkém počasí štěrkovému trávníku dopřejte minimálně každých 5 dní bohatou zálivku v podobě zhruba 20–40 l/m².

A protože je štěrkový trávník pravidelně vystavován vysoké zátěži, nezapomeňte ani na hnojení, které mu dodá potřebnou výživu a dopomůže tak k jeho snadnější regeneraci. Četnost hnojení je však třeba přizpůsobit zvolené variantě trávníku

Zatímco štěrkový trávník, který neobsahuje byliny (s výjimkou řebříčku) si žádá stejné dávky a termíny hnojení jako klasický trávník, štěrkový trávník travo-bylinný to má přesně naopak. Nemusíte ho hnojit téměř vůbec – zbytečně byste tím postupně snižovali jeho druhovou rozmanitost.


Váháte, zda realizaci zvládnete na vlastní pěst?

Právě jste se zamilovali, ale nejste si jisti, zda realizaci štěrkového trávníku zvládnete na vlastní pěst? Domluvte si s námi odbornou konzultaci, nebo si nás klidně rovnou pozvěte jako autorský dozor. A nebo se můžete koukat vy a my se do práce rádi pustíme za vás.