Jak probudit zahradu ze zimního spánku

V brzké jarní době dokončujeme práce, které jsme nestihli přes zimu. Provedeme řezy jádrovin a zmlazení keřových skupin, seřežeme živé ploty a začneme s jarním sestřihem růží. Abychom se v létě dočkali růží s krásnými květy na dlouhých stoncích, musíme pečlivě zastřihnout loňské zdřevnatělé větvičky a odstranit odumřelé části. U popínavých růží odstraňujeme jen větve, které jsou nemocné nebo poškozené. Ze záhonů je potřeba vyhrabat zetlelé listí a mech, odstraníme plevele, záhony mělce prokypříme a do půdy zapracujeme hnojivo. Provedeme řez okrasných keřů kvetoucích v létě (např. komule, ořechokřídlec, netvařec, letní tavolníky, trojpuk, kručinka, mochna a třezalka).

Pokud byly v minulosti problémy s chorobami a škůdci, začneme  na jaře s postřikem ovocných stromů. Trávník oživíme vertikutací, přihnojením jarním hnojivem s vyšším obsahem dusíku a začneme s jeho pravidelnou sečí. Jakmile se vyskytnou plevele v trávníku, provedeme postřik proti těmto dvouděložným plevelům. Máme-li na zahradě jezírko, vyčistíme ho od spadaného listí a připravíme filtrační technologii na sezónu. Podle počasí a nutnosti zavlažování spustíme během jara automatický závlahový systém.

TIP

Během jarního sázení pamatujte na to, že se stále ještě mohou vyskytnout noční mrazy. Ty mohou přijít asi v polovině května, kdy mají svátek Pankrác, Servác, Bonifác. Když už neočekáváte žádné mrazy, můžete vynést balkónové a kbelíkové rostliny ven. Totéž platí pro sazenice jednoletých rostlin. Nezapomeňte rostliny pravidelně zalévat a v případě potřeby přihnojit.

Výsadba

Během března a dubna nastává období, kdy je vhodné vysazovat stromy a keře, sázíme také zeleninu, bylinky i květiny. Na jaře lze vysazovat všechny ovocné stromy, zvláště prostokořenné sazenice. Sezona klepe na dveře, tak se dejme do práce.

Řez a hnojení

Nezapomeňte, že keře i stromy je potřeba ihned po výsadbě seříznout. K tomu, aby měly stromy dostatek síly, je potřeba jim dopřát dávku dobře uleželého hnoje či vyzrálého kompostu. Intenzita hnojení závisí na typu vaší půdy. Na těžkých půdách stačí hnojit jednou za dva roky, na lehkých písčitých půdách prospěje každoroční hnojení.

Příprava záhonů

Záhony je nutné před sázením připravit. Půdu pořádně prokypřete, nejlépe motyčkou. Záhony pravidelně plejte. V druhé polovině března můžete začít vysévat ředkvičky, špenát, raný salát, hrách, kořenovou zeleninu, jarní česnek, kopr a červenou řepu. Jaro je vyhrazeno i pro bylinky. Na zahradě se daří pažitce, estragonu, mátě, bazalce, oreganu, rozmarýnu, šalvěji či tymiánu.

Petra K.