Zahrada pod bílou peřinou

Zahrada v zimním období sice nezáří všemi barvami ani pestrobarevnými motýly usedajícími z jednoho květu na druhý. Přesto i na takovou zahradu zahalenou pod bílou peřinou může být krásný pohled.

stromy v zime

Většina zahradních projektů vychází právě z toho, aby na okrasnou zahradu byl lahodný pohled v každém ročním období. Na jaře, kdy se příroda začne probouzet, ji zahalí první květy sněženek, tulipánů a prvosenek, naopak s přicházejícím létem rozevřou svou náruč květů okrasné keře azalek a magnolií. S blížícím se chladným podzimem se začnou zahrady zbarvovat do žluté a oranžové a místo zářivých květů keře a stromy ozdobí barevné plody a rozkvetou trávy.

Zahrada pod peřinou
A konečně v zimě, kdy celou zem přikryje bělounký sníh a celá příroda usne s příchodem mrazů i naše zahrada ztratí na barvě a veselosti. Sněhová peřina překryje veškeré nedokonalosti odkvetlých záhonů, v této chvíli, ale vyniknou holé větve zdobené plody, které nestihly s příchodem zimy opadat. Dominantou se stávají jehličnany osypané šiškami a neopadavé rostliny, jimž ani paní zima neubrala na kráse. Spolu s listnatými kultivary (například buky), kteří neshodili veškeré listy, tvoří neocenitelnou kombinaci. Traviny, které jsme před zimou úmyslně nesestříhaly, jak z praktického tak estetického hlediska nyní překryje stříbrná jinovatka a vodní plochy se změní v přírodní zrcadla.
zahrada

Pohled na takovou zahradu  ,,ze skla“ působí uklidňujícím dojem, ačkoliv jen stěží se posadíme do zahradního křesla a necháme se oslňovat horkými paprsky, i v tom tomto období se za slunečného počasí nabízí ke klidným procházkám se šálkem horkého čaje s pohledem na poletují kosy a sýkorky kolem krmítka.