Sázet cibuloviny na podzim? Určitě ano.

Sluneční paprsky začínají vonět podzimem. Je čas vysazovat jarní cibuloviny. Pro krásné záhony a skupiny narcisů, tulipánů a hyacintů můžeme udělat maximum právě teď. Takže na povel: S cibulemi do země!

cibuloviny na podzim

Hned na úvod Vám poradíme osvědčený zahradnický trik: aby záhon vypadal dokonale, vysazujte cibulky téhož druhu ve skupinách po třech, pěti, sedmi nebo devíti: čím menší rostlina, tím početnější „hnízdo“.

Každá cibulovina má však poněkud odlišné nároky na teplotu půdy a délku zakořenění, takže musíme zvolit vhodný termín od srpna do listopadu. Jednoduše si rozdělíme výsadbu podle měsíců.

Srpen: řebčík, sněženky, bledule, narcisy, ladoňky, sternbergie.

Září: okrasné česneky, ladoník, křivatec, všechny druhy lilií (zvláště v teplých oblastech), modřence, snědek, tulipány.

Říjen: hyacinty, kosatec, triteleia, krokusy.

Listopad: modřenec, pěknosemenec, zefyrantes – zefírová květina.

Narcisy - cibuloviny

Vysaďte je na slunné stanoviště a do předem zkypřené půdy. Ke zlepšení půdy můžete použít lopatku kompostu.  Cibulka má být vložena do země tak hluboko, aby nad špičkou byla ještě zemina ve výši, dvakrát převyšující její výšku. V propustné půdě sázejte hlouběji, v těžké blíž k povrchu. Pohlídejte si, aby cibulka směřovala kořínky dolů. Před příchodem mrazů osázené plochy kryjeme vrstvou posečené trávy, kterou na jaře odstraníme.

Hloubka výsadby: 8–10 cm.
Nároky: světlé stanoviště, vlhká, propustná půda.

Teď už víte jak na to, tak se do toho můžeme pustit hned teď. Krásná zahrádka Vám to příští jaro bohatě vrátí.