Buďte v těsném kontaktu s přírodou díky přírodní zahradě

Uvažovali jste o přírodní zahradě? I vy si ze své zahrady můžete vytvořit malou přírodní rezervaci, která poskytne útočiště živočichům a nabídne možnost pěstovat čerstvé a zdravé potraviny bez chemie. Přírodní zahrady mají své nezaměnitelné kouzlo, vynikají pestrostí a nabízejí možnost nahlédnout pod pokličku života živočichů, pozorovat, poznávat a učit se od samotné matky přírody.

Zakládáme přírodní zahradu

Přírodní zahradu můžete vytvořit ze stávající nebo založit novou od základů, což je jednodušší varianta, která však není možná všude. Při volbě přírodní zahrady byste měli počítat s tím, že se nejedná o otázku jednoho roku, na výsledek si budete muset počkat, stojí však za to. Práci se zahradou vám usnadní množství užitečných živočichů, kteří se budou podílet na zahradním ekosystému. Při volbě přírodní zahrady je nutné vyvarovat se herbicidů, fungicidů, pesticidů a chemických hnojiv.

Pomoc odborníka

I rozmanitá a pestrá přírodní zahrada má svá specifika a pravidla. Začíná jedlým trávníkem bez chemie a pokračuje využitím nejrůznějších přírodních materiálů. Pokud si však nejste s volbou rostlin úplně jistí, měli byste vsadit na zkušenosti odborníků, kteří vám zahradu navrhnou. Zahradu je nutné navrhovat v závislosti na podmínkách vaší zahrady, ať už se jedná o teplotu, roční úhrn srážek či vlastnosti půdy.

Jaké rostliny budou vaší zahradě slušet?

Výběr rostlin je klíčový, vybírejte ty, které jsou pro danou oblast, na které se vaše zahrada nachází, charakteristické, vyjděte tak co nejvíce vstříc přírodě. Vybrané rostliny by měly být i zdrojem potravy pro živočichy, kteří se ve vašich podmínkách vyskytují. Dodržujte také životní cyklus rostlin a odumřelé části rostlin neodstraňujte, jsou zdrojem potravy pro živočichy v zimě.

Zvířatům vstup povolen

Základem přírodní zahrady je život, ten zahradě vdechnete již ve chvíli, kdy jí ulevíte od chemických prostředků. Zvířata na zahradě však můžete přivítat také díky krmítkům, napajedlům, včelím domkům, hmyzím hotelům nebo budce pro veverky.