Biodynamické pěstování

Biodynamické pěstování je často spojované s biodynamickým zemědělstvím, které patří mezi jednu z nejstarších metod ekologického zemědělství. Základy této metody se datují až do roku 1924 a v současné době touto metodou hospodaří více než 4000 podniků napříč světem, otcem této myšlenky je rakouský filosof a ezoterik Rudolf Steiner. Biodynamické pěstování se však netýká pouze velkých farem, ale stále častěji se dostává i do soukromých zahrad.

Principy biodynamického zemědělství

 

Důvodem pro vznik biodynamického zemědělství bylo snížení kvality, obranyschopnosti i chutě plodin, které zemědělci pěstovali na začátku 20. století. Řešení nabídl právě Rudolf Steiner, který definoval principy, na nichž je biodynamické zemědělství založené. Každá farma by měla fungovat jako ucelený organismus s „živou“ půdou, která je udržovaná v rovnováze a má schopnost plodit zdravé rostliny.

biodynamika

Pro chemikálie není místo

 

Kompostování, hnojení i ochrana před škůdci by měla čerpat ze samotných zdrojů farmy, zakázané jsou veškeré chemické prostředky, mezi které patří například pesticidy, a zakázané jsou také růstové hormony. O biodynamickém zemědělství mluvíme také v souvislosti s respektováním přírodních rytmů Slunce, Měsíce a planet. Výsledky biodynamického pěstování jsou více než viditelné, dochází k radikálnímu zvýšení kvality plodin, což se odráží i na jejich chuti.

Biodynamické pěstování na vaší zahradě

 

Napojení na sezónní cykly a přirozený rytmus přírody můžete využít i vy na své zahradě. I přesto, že se vám může zdát, že jsou některé z metod biodynamiky zvláštní, vycházejí ze starých zemědělských hodnot, jakými je zdravá půda i soběstačnost. Výjimečnost tohoto přístupu je založená na využívání biodynamických přípravků, kterými je devět preparátů, jež jsou založeny na rostlinách a minerálech. Tyto preparáty vaši půdu i zahradu oživují. Další předností tohoto způsobu je skutečnost, že jsou přírodní cykly zcela zdarma a zaručují zdravější zahradu i chutnější plodiny.