ptáčci na zahradě

Zahrada plná zvířat

Ať už chcete děti přelstít a pořídit jim netradičního „zahradního mazlíčka“, nebo máte jen rádi ptačí štěbetání, je před vámi otázka, jak na svou zahradu nalákat zvířata. Takový ptačí koncert a boj o nejlákavější semínko je opravdu k nezaplacení. Někteří zahradní nájemníci jsou více než nevítaní, ale jiné naopak přivítáte s otevřenou náručí. Pusťte také do své zahrady nájemníky, kteří vám vaši péči stonásobně vrátí a zabaví vás s každým pohledem na vaši „živou“ zahradu.

PTÁČEK

Ptáčkům vstup povolen

I přesto, že výběr budky pro ptáky vypadá velmi jednoduše, zase tak jednoduché to bohužel není. Na začátku je důležité vybrat ptačí budku vhodnou pro určitý druh a zavěsit ji na správné místo. Budky se liší nejen rozměry a tvarem, ale také velikostí vletového otvoru a způsobem zavěšení.

PTAČÍ BUDKA

Jiný pes, jiná ves aneb jiný ptáček, jiný vletový otvor

Své zvířecí nájemníky můžete snadno uchránit proti zvířecím predátorům velikostí vletového otvoru. Jakou velikost vybrat? Pro nejmenší druhy sýkorek je vhodná velikost 28 mm, pro sýkoru koňadru a babku, vrabce, brlíka, lejska, rehka a krutihlava volte velikost 32mm. Pro špačka a strakapouda je ideální velikost 45-50 mm. Otvory s větším otvorem 80-90 mm jsou vhodné pro větší ptáky, zastoupené dudkem, holubem, kavkou, nebo malými sovami.

ptačí budky

Kam zavěsit?

Budka by měla být dobře přístupná budoucím obyvatelům, ale zároveň je chránit před napadením kočkou, kunou a dravými ptáky. Budku zavěste na klidné místo, které je chráněné proti slunečnímu záření a větru. Vletový otvor by měl směřovat k východu či jihovýchodu, mírně k zemi, aby do budky nepršelo. Teď už jen čekat na první obyvatele…

Veve, veve, veveruška

Chcete na své zahradě pozorovat pobíhající veverky? Pak byste měli svou zahradu opatřit speciálním krmítka nebo budkou pro veverky. Při pořízení krmítka se můžete těšit na to, že jej bude veverka poté, co ho objeví ve svém teritoriu, navštěvovat pravidelně. Budku veverky používají pouze krátkodobě, ale přijdou vhod osamostatňujícím se mláďatům a čerstvým veverčím matkám.

veverka na zahradě