skalka

Jak na květinovou skalku?

Květinová skalka na zahradě se hravě dokáže stát chloubou vaší zahrady. Zahrada ve svahu přímo volá o vytvoření úžasné květinové skalky. Na vybudování skalky si vyhraďte dostatek času, ale jak se říká, bez práce nejsou koláče, vaše skalka koláče sice nepřinese, zato přinese neskutečnou parádu. Můžeme začít?

skalka

Zatočte s plevelem

Před založením skalky věnujte čas úpravě terénu. Důležité je zbavit se vytrvalých plevelů, což vám v budoucnu ušetří opravdu mnoho starostí a práce. Plochu zryjte a zbavte se všech oddenků, na hluboce kořenící záškodníky použijte herbicidy.

Začínáme stavět

Chloubou každé skalky jsou kameny, pro přirozený vzhled skalky vyberte kameny, které jsou pro dané okolí typické. Kameny by měly být ze stejného materiálu, na skalce příliš dobře nepůsobí oblé a různobarevné kameny, vyhněte se také křemenům.

kameny na skalku

Inspirace v přírodě

Říká se, že je příroda mocná čarodějka a je to nepochybně pravda. Proto se při rozmístění kamenů inspirujte právě v přírodě. V přírodě jsou největší kameny na úpatí svahu a leží naplocho. Kameny musí stejně jako v přírodě ze země vyrůstat, po zvolení vhodné pozice je proto zapusťte do země. Zapuštění kamenů nejen vypadá lépe, ale zajišťuje také jejich stabilitu.

stavba skalky

Vysazujeme rostliny

Pro začátek začněte s výsadbou nenáročných rostlin, které volte podle stanoviště. Jiné rostliny jsou vhodné pro slunečná stanoviště a jiné zase do polostínu či do sušších stanovišť. Skalku můžete také osázet skalničkami, které udělají největší službu ve chvíli, kdy rostliny odkvetou.

květiny na skalce