mykorhiza

„Nakrmte“ svou zahradu, seznamte se s mykorhizou

Trendem v oblasti zdravého životního stylu je přijímat vitamíny tou nejpřirozenější formou. Co je však nejpřirozenější pro vaši zahradu? To samé, co pro nás, výživa, která je čistě přírodní. Co to vlastně ta mykorhiza je? Symbiotické soužití hub s kořeny vyšších rostlin. A věřte, že si na toto spojení vaše zahrada velmi rychle zvykne.

mykorhiza

Nerozdělitelné přátelství

Co myslíte, chtěly by rostliny na vaší zahradě mykorhizu, která by jim zajišťovala větší přísun živin i vody? Rozhodně ano, rostliny na vaší zahradě budou z mykorhizy jednoduše nadšené. A vy ostatně také. Jakkoliv je její název nepříliš vstřebatelný, mykorhiza na vaší zahradě udělá velkou službu.

mykorhiza

Více živin a vody

Mykorhiza je tedy vztah mezi kořeny rostlin a některými půdními houbami. Tento vztah je naprosto vyvážený a velmi výhodný pro obě strany. Symbiotický vztah funguje u velkého množství rostlin a trvá po celý jejich život. Řeknou vaše rostlinky mykorhize ano?

živiny

Jak mykorhiza funguje?

Ve společnosti některých druhů půdních hub se mnohem lépe rozvíjí kořenový systém rostlin. Za pomocí mykorhizy je kořenový systém bohatší, rozvětvený, s celou řadou drobných kořínků. Tyto kořínky zajišťují dostatečný příjem vody a vláhy rostlinám. Výsledek? Rostliny lépe rostou a odolávají snadněji stresovým podmínkám.

Co díky mykorhize získáte?

Rostliny porostou lépe, jejich kořenový systém bude bohatší a zdravější. Mykorhiza chrání rostliny proti určitým půdním chorobám, zpevňuje okolní půdu a napomůže rostlinám přečkat období sucha. Další velkou předností je, že rostliny ve spojení s mykorhizou nepotřebují zálivku a hnojení a potěší vás bohatstvím květů a plodů. Pokud chcete pěstovat rostliny bez chemie, mykorhiza je jedou z cest. Ne nadarmo se říká, že není houba, jako houba…

mykorhiza