Netradiční ovoce, které zaútočí na vaše chuťové buňky

Netradiční ovoce, které zaútočí na vaše chuťové buňky

Jablka, hrušky, meruňky, třešně. Ovoce, na které nedáme dopustit. Ovoce, jehož chuť bychom poznali kdekoliv a kdykoliv, a které je nedílnou součástí českých zahrad. Existují však druhy ovoce, které se nám do povědomí ještě příliš nezapsaly, ale přesto by se na ně rozhodně nemělo zapomínat. Vstupte s námi do světa netradičních chutí a vůní ovoce, které si najde místo ve vašem srdci, zahradě i břiše.

M jako moruše

Už jste slyšeli o morušovníku? Pokud ne, teď je ten správný čas. Plody morušovníku, moruše, se tvarem podobají ostružině, obsahují vitamíny C, E a vitamíny skupiny B, jsou také bohaté na pektiny, karoten a minerální látky. Své uplatnění najdou při výrobě šťáv, sirupů nebo marmelády. Moruše mají také léčivé účinky a jsou vhodné při bolestech v krku. U nás je neoblíbenější moruše bílá (Morus alba), moruše černá (Morus nigra) a teplomilná moruše trnavská (Morus trnaviensis). Plody morušovníku mají nezvyklou, lahodnou chuť.

Muchy na zahradě nechceme, muchovník ano

Muchovník se pomalu ale jistě probojoval i na české zahrady. Má to své důvody a nejsou to jen lahodné plody. Muchovník je otužilý, nenáročný a daří se mu téměř na jakékoliv půdě. Na zahradě se vám odmění chutnými plody, ale také svým vzhledem. Muchovník se stane okrasou každé zahrady. Plně vzrostlý keř muchovníku se vám odmění 8 až 15 kilogramy plodů, které můžete zavařit, nebo z nich vyrobit šťávu. Také listy muchovníku mají své využití, jsou účinné při žaludečních a střevních potížích.

Lovec srdcí jménem kdoulovec

Kdoulovec si uloví vaše srdce nejen díky své nenáročnosti, zamilujte si ho také pro jeho nádherné květy i vonné plody, které se uplatní v kuchyni. Plody kdoulovce, vonné malvice, které dorůstají velikosti až 4 centimetrů jsou však trpké, chutné budou až po úpravách, například v podobě marmelád a jamů. Květy kdoulovce, které jsou podobné květům jabloní, vám budou zahradu zdobit krásnými růžovými až červenými odstíny.

Rakytníku řešetlákový řekni ř

Keř se zapeklitým jménem rakytník řešetlákový si získává stále větší oblibu a čím dál tím více se začíná objevovat na českých zahradách. A není také divu, malé oranžové plody jsou učiněným zázrakem. Připravte se však na velmi kyselou chuť. Plody, které posilují imunitu, obsahují velké množství vitamínu C, ale také dalších prospěšných látek, jakými jsou vitamín A, B, D, F, K, P a také aminokyseliny, cukry, třísloviny a silice. Rakytník je výborný také na zažívání a výrazně oranžové plody tohoto „keře zdraví“ rozzáří vaši zahradu.

Je to dříč ten dřín

Rod dřín (Cornus) má na našem území poměrně velkou oblibu. Dřín obecný (Cornus mas), je ceněný pro své plody, kterými jsou jedlé kulovité nebo protáhlé peckovice. Tento dlouhověký keř dorůstá výšky 2-5 metrů a jeho plody, které dozrávají koncem srpna až koncem září mají natrpklou sladkokyselou chuť. Dalším, na našich zahradách oblíbeným dřínem je japonský dřín (Cornus Kousa) neboli „Teutonia“. Tato odrůda se pyšní poměrně velkými plody, o velikosti až 4 centimetrů, které vynikají svou lahodnou chutí. Plody japonského dřínu se podobají oblíbenému litchi. Jejich chuť se dá přirovnat k chuti jahod a manga.

Antioxidant jménem arónie

Důvodů, proč si pořídit na zahradu keř arónie (temnoplodce), jenž je známý také pod jménem černý jeřáb, je hned několik. Keř arónie je nenáročný keř s velice užitečnými plody. Plody arónie obsahují celou řadu prospěšných látek a jsou vynikající na přípravu sirupů, vín i marmelád. Plody jsou bohaté na antioxidanty, bioflavonidy, vitamíny P, C, B, A a množství minerálů a dalších biologicky ceněných látek. Plodům arónie se přisuzuje schopnost zpomalit proces stárnutí.

Také milujete mandle?

Pokud ano, neměli byste váhat s pořízením mandloně. Mandle patří mezi vyhledávanou, velmi zdravou pochoutku. Napadlo vás však někdy si mandle vypěstovat? Mandloň obecná (Prunus dulcis) dorůstá až do výšky 10 metrů, i přesto, že jí nejvíce vyhovuje středomořské klima, bude se jí dařit také v teplejším mírném pásmu kontinentálního charakteru. Mandloně, které jsou ceněné pro svůj vzhled i vynikající plody, se u nás pěstují již od 17. století. Dospělý strom vás dokáže zásobit až 40 kilogramy mandlí.

Kiwi v české zahradě? Ano!

Aktindie neboli kiwi, byste na české zahradě asi nehledali. Opak je však pravdou, pěstování kiwi je i v českých podmínkách možné i bez skleníku. Kromě sladkých chlupatých plodů, se vám aktinidie odvděčí svým vzhledem, který se stane, díky atraktivním květů a listům, ozdobou vaší zahrady. Věděli jste, že pouhý jeden plod kiwi dodá našemu tělu celodenní potřebnou dávku vitamínu C? Stačí vybrat správnou odrůdu a každodenní přísun vitamínů můžete mít na dosah ruky.

Lahodné kanadské borůvky

Kanadské borůvky (Vaccinium corymbosum) jsou známé také pod názvy zahradní či velkoplodé. A ne nadarmo se jim říká velkoplodé. Plody kanadských borůvek vás opravdu svou velikostí kulovitých až zploštělých plodů překvapí, dorůstají velikosti až 2 centimetry. Lahodné plody kanadské borůvky dozrávají v červenci a srpnu. Ideální podmínky pro růst kanadských borůvek jsou vyšší polohy. Z dorostlého keře sklidíte přibližně 2 kilogramy lahodných, šťavnatých a neskutečně velkých borůvek.

Léčivé americké brusinky

Americké brusinky (Vaccinuim macrocarpon), které jsou známé také pod českým názvem klivka valkoplodá, jsou ceněné zejména pro své léčebné účinky. Americké brusinky vaše chuťové buňky potěší příjemnou jemně nakyslou chutí a skvělými léčebnými účinky, nejlépe se osvědčily při infekčních bakteriálních onemocnění močových cest. Americké brusinky se využívají také při léčbě žaludečních vředů a paradentózy. Skvěle se uplatnily i jako prevence proti cukrovce a revmatickým onemocněním. Americké brusinky jsou známé i pro své silné antioxidační účinky. Americkým brusinkám se v našich podmínkách daří v lehčí kyselé půdě, odvděčí se vám také vzhledem, na zahradách si drží svou silnou pozici i mezi okrasnými rostlinami.