Zimní údržba

Zahrada i samotná příroda se v zimních měsících uloží k  ,,zimnímu spánku“ a přestože se zdá, že se až do prvních jarních paprsků nemusíme o naší zahradu starat, opak je pravdou. V zimě samozřejmě není tak nutná jako v období od jara do podzimu, přesto je vhodné pár zásahů.

zasněžené jehličnany

Letošní zima je na rozdíl od minulých let velmi štědrá na sněhovou nadílku. Ačkoliv stromy přikryté bílou čepicí působí na oko velmi poeticky, přílišná vrstva vlhkého a těžkého sněhu může větve zatížit a polámat je. Z tohoto důvodu je občas vhodné zahradu obejít a těžký sníh z větví jemně setřást, a to zejména u jehličnanů.

                                                                                                                                                                                              

Některé choulostivé rostliny, které jsou citlivé na chlad a mráz je dobré před vnějšími vlivy chránit. Přitom není nutné nějaké drahé a náročné péče. Nejsnazší je k rostlinám nahrnout shrabaný sníh. Sníh totiž působí jako velmi účinná tepelná ochrana a při tání zajistí rostlinám optimální vláhu.

                                                                                                                                                                                              

Co se týče vodních ploch je důležité je, alespoň částečně nechávat nezamrzlé, a to nejen kvůli rybám žijícím pod ledem, ale také kvůli odchodu kalových plynů. Ryby v zimě nekrmíme, jelikož potravu nepřijímají a ta klesá ke dnů a jezírko znečišťuje.

                                                                                                                                                                                                

Během zimy je vhodné kontrolovat uskladněné cibuloviny, pokud jsou mezi cibulkami plesnivé nebo nahnilé, je nutné se jich zbavit, tím se uchrání zbylé cibule bez újmy.