Není hranice jako hranice

Každý trávník si roste a rozrůstá svou přirozenou cestou. Je tedy přirozené, že se může malý čtverec trávníku rozrůst do neutěšené plochy i do míst kde jste po něm netoužili. Prorůstání trávníku do jiných částí zahrady, jakými jsou například záhony lze zabránit několika způsoby. Možností je spousta například chodníčky, nízké kamenné zídky nebo živé plůtky. Pokud však nechcete využít ani jednu z těchto alternativ, nabízí se vám snadné a elegantní řešení v podobě neviditelných trávníkových lemů.

travní lem

Trávníkové lemy zabraňují prorůstání kořenů a plevelů do záhonů. Jedná se o snadné řešení. Prvním krokem je vytyčení hranice mezi záhony travní plochou, poté se pouze ostrým rýčem vytvoří rýha hluboká 10 centimetrů. Travní pás se vloží do rýhy, tak aby okraj lemu zůstal souběžně s terénem. Nakonec se z obou stran přisype hlína nebo mulč aby skryla viditelné části lemu.

obrubník

Trh nabízí lemy spousty délek a materiálů. Nejběžnějšími a také nejvyužívanějšími jsou lemy plastové. Tyto lemy lze snadno zakotvit pomocí hřebů a lze vytvořit libovolně dlouhý pás, který téměř není vidět. Výhody jsou zejména snadné sekání trávníku i na okrajích, kdy je možnost najíždět bez nebezpečí poškození přímo na hranu lemů, ale také velká odolnost vůči mrazu a UV záření. V případě potřeby je snadné pásy rozpojit a opět spojit.

lemy

Plastové lemy můžete sehnat v několika výškách od 60 do 100 mm, které vyřeší použitelnost v různých aplikacích. Samozřejmě existují další materiály  z čeho se lemy vyrábí: kovová pásovina, hliníkový lem, nerezové pásy. Vždy je potřeba zvážit praktické využití, finanční náročnost, stabilitu a jednoduchost montáže.