Vyvýšené záhony – účinné řešení

Přijdou Vám klasické záhony přízemní a nudné? Věčné ohýbání a sklánění také není nic příjemného. Účinným a snadným řešením může být takovýto vyvýšený záhon. Nejen, že dodá Vaší zahradě originalitu, ale také Vám ušetří námahu s věčně ohnutými zády, takto vytvořený záhon sebou, ale nese další výhody, semínka plevelů lítají nízko u země, tudíž do záhonu nevylétnou a nemusíte trávit čas zbytečným pletím.
Založení vyvýšeného záhonu je nejlepší nechat na konec sezóny a ihned na začátku té další již můžete začít pěstovat.
Nejlepší materiál pro stavbu záhonů je dřevo. Samozřejmě čím kvalitnější dřevo tím j delší životnost konstrukce. Nejméně je vhodné dřevo smrkové, vhodné je naopak dřevo modřínové nebo akátové. Možné je také použít, cihly, kameny nebo betonové tvárnice. Na funkčnost má vliv zejména to, že záhon se skládá z několika vrstev, které se přes zimu dobře rozloží.

Parkové záhony vyvýšené

Vrstvy jdoucí po sobě od spodu

1.větvičky, dřevěná drť, kořeny rostlin
2. zemina s travou
3. listí, piliny nebo seno
4. shnilé ovoce a zelenina či jiný organický odpad z kuchyně
5. jednoletý hrubý kompost
6. vyzrálý jemný kompost

záhon na zeleninu

Velikost není striktně daná, ale uvažujte prakticky. Abyste k rostlinám dobře dosáhli ze všech stran, stačí i prostor 100 x 100 cm nebo 120 x 80 cm. Obecně jsou tyto záhony vysoké asi do 50 cm, ovšem najdete i o výšce 1 metr, tady již hovoříme o bezbarierových záhonech.

vyvýšený záhonzemina

 

Na Jaře, kdy se tyto vrstvy rozloží, stačí pouze dosypat zeminu. V takto založeném záhonu vydrží živiny většinou 4 roky, poté je záhon potřeba obnovit.

Vyvýšený záhon
Záhony se nejlépe hodí pro pěstování zeleniny, neboť je náročná na živiny, a to zejména pro rajčata, dýně nebo okurky. Pokud, ale chcete záhon pouze pro okrasu, můžete vysadit i rostliny okrasné nebo bylinky.

Záhon vyvýšený s posením

A nevýhoda? V záhonu nad úrovní půdy dochází k rychlejšímu vysychání zeminy, proto dbejte na potřebnou zálivku a povrch záhonu zamulčujte.

Vyvýšené záhony

Vyvýšený záhon z modřínu 200 x 100 cm