Kamenné schody do nebe
Kamenné schody do nebe
Kamenné schody do nebe
Kamenné schody do nebe
Kamenné schody do nebe

Kamenné schody do nebe

Jestliže, je Váš pozemek svahovitý, zajisté se bez schodiště neobejdete. Schodiště tak propojí části Vaší zahrady, tak aby se bez námahy dalo zahradou volně pohybovat. V žádném případě se ale nemusíte obávat, že schodiště pokazí přírodní vzhled zahrady a nesplyne s okolím. Kamenné schodiště je jednoduchým řešením, které díky svému přírodnímu vzhledu působí dekorativně a lze jej využít jako okrasný prvek i na méně svahovitém terénu.

Stavba kamenných schodů je snadná a netřeba příliš mnoho odlišného materiálu. Nejsnadnější a zároveň nejvíce přírodní schodiště vzniká pomocí velkých plochých kamenů skládajících se do svahu, z nichž každý z ,,placáků“ tvoří jeden stupeň schodiště.
Výstavba se začíná přípravou terénu, kameny se pokládají do pískového nebo kamenného lůžka. Před usazováním je vhodné vybrat velikost a budoucí místo kamenů. Schodiště se začíná stavět odspoda a následující kámen by měl o pár centimetrů překrývat předchozí. Výhodou těchto schodišť je, že není třeba přílišného vyměřování plochy a sklonu terénu. Kámen, který se pro schodiště zvolí, by měl být dostatečně odolný a splynout s okolím. Nejvíce dekorativní a nejčastěji používaný bývá schodiště tvořené křemenným porfyrem – kubákem.
Takto sestavené schody lze doplnit o drobnější kameny stejného druhu, pískem nebo okolo vysázet libovolné rostliny. Originálním doplňkem schodiště může být například směs bylinek, jakými je třeba mateřídouška, šalvej, levandule nebo heřmánek, nejenže hezky vypadají, ale také příjemně voní.