Jak správně hnojit!?

Jak správně hnojit… Tuto otázku si pravděpodobně položí každý, kdo touží po krásné zahradě a hlavně po dlouhé životnosti svých rostlinek. Na trhu najdete bezpočet druhů různých hnojiv, pro všechny druhy rostlin, zahrad a trávníků. Zakoupení a použití produktu v podstatě žádná věda není, jenže jako při všem i při správném hnojení je třeba dodržovat určité zásady, aby byl výsledek co nejefektivnější.

 

Najde se spousta zatvrzelých odpůrců, kteří tvrdí, že hnojení je zbytečné, neboť rostliny se samy přizpůsobí prostředí ve, kterém se nachází. To je sice pravda, ale i přes tuto vlastnost rostlin, je třeba potřebné živiny do půdy ve správné míře dodávat.

 

Nejdůležitějšími minerály v půdě jsou dusík, fosfor a draslík, které tvoří základní výživu rostlin.

Často je tato trojice označována zkratkou NPK a měly by být obsaženy ve všech hnojivech, poměr těchto minerálů musí být na každém výrobku uveden. Jejich funkce v hnojivech je zejména růst zelené hmoty, stavbu kořenů a květů, zrání plodů a zejména pro celkovou odolnost rostlin. Jejich poměry se řídí druhem ucinekrostliny. HnHnojeníojiva by kromě NPK měla také obsahovat správné množství stopových prvků, kyselin a enzymů.
V první řadě je potřeba si hlavní rozdíl mezi organickými a průmyslovými hnojivy. Organická hnojiva dodávají půdě sílu a úrodnost, zatímco průmyslová hnojiva dodávají živiny. Organická hnojiva jako hnůj a kompost mají dlouhodobější efekt a používají se hlavně na podzim. Aplikace průmyslových a syntetických hnojiv je o něco složitější.
Syntetická hnojiva jsou uměle připravované chemické látky, které mají za úkol zajišťovat výživu rostlin. Jsou hlavním zdrojem NPK a jiných biogenních prvků. Můžeme je rozdělit do dvou základních forem a to je forma pevná – tablety, granule nebo forma kapalná. Mezi granulovaná hnojiva patří například tabletySilvamix Silvamix, jedná se o pomalu rozpustná hnojiva s velkým obsahem živin. Slouží především k přihnojování dřevin a některých druhů rostlin. Jejich aplikace je velice jednoduchá, tablety se vkládají přímo k rostlině, kde se rovnoměrně rozloží. Výhodou této formy je, že v každé tabletě se nachází stejně množství živin, čím nedochází k předávkování nebo nedostatku živin. Tablety by se měli, začít používat půl až jeden rok po výsadbě rostlin. Hnojiva v kapalné formě se mísí s vodou na zalévání nebo se aplikují postřikem. Výhodou kapalných hnojiv je okamžitý účinek a široké pokrytí.
Nejvhodnější čas pro hnojení je na jaře a zejména na konci srpna, kdy dochází k vegetačnímu období rostlin. V jarním období se používají hnojiva rychle působící, zatímco na podzim se používají hnojiva s pomalejším účinkem.